Pandan Flavour Glutinous Rice In Palm Sugar Syrup
Ingredients
3 cups glutinous rice
Coconut milk from 1 coconut
Extract pandan colouring and flavour
Steamed Shredded coconut mix with salt
Salt
Pandan leaves
For syrup
2 pieces of palm sugar (or brown sugar)
Methods
For syrup
- Rice soaked for 2-3 hours.
- Heat the steamer to a boil.
- Mix the pandan leaves into the water in steamer.
- Drain the rice and put in a container for steamed.
- Add water and extract pandan until the level of the rice and mix it evenly and steam for 15 minutes.
- Once cooked remove and stir the sticky rice with coconut milk mixed with salt.
- Steam it again for 5 minutes.
- Ready to be serve with syrup, cut it to shape desire and rolled and mixed with steamed shredded coconut.
- Mixed shredded coconut with salt and steam for 2 - 3 minutes
For syrup
- Heat palm sugar until melted, mixed with water.
Kueh Lopes Dan Sirap Gula Kabung
Bahan-bahan
3 cawan beras pulutSantan dari 1 biji kelapa
Pati warna dan rasa pandan
Kelapa parut dicampur dengan garam dikukus
Garam
Daun pandan
Untuk Sirap
2 keping gula kabung (atau gula perang)
Langkah-langkah
Untuk Sirap
Bahan-bahan
3 cawan beras pulutSantan dari 1 biji kelapa
Pati warna dan rasa pandan
Kelapa parut dicampur dengan garam dikukus
Garam
Daun pandan
Untuk Sirap
2 keping gula kabung (atau gula perang)
Langkah-langkah
- Beras pulut direndam selama 2 – 3 jam.
- Panaskan pengukus sehingga mendidih.
- Campurkan daun pandan dalam air pengukus.
- Toskan beras dan masukkan ke dalam bekas untuk dikukus.
- Masukkan air dan pati pandan sehingga paras beras dan gaul agar warna menjadi sekata dan kukus selama 15 minit.
- Setelah pulut masak keluarkan dan gaulkan dengan santan yang dicampur garam.
- Kukus semula selama 5 minit.
- Siap untuk dihidang bersama sirap gula, boleh dipotong mengikut bentuk disukai dan digaul dengan campuran kukusan kelapa parut dan garam.
- Kelapa parut dicampur dengang garam dan dikukus selama 2 - 3 minit.
Untuk Sirap
- Panaskan gula kabung sehingga cair, dicampur sedikit air.
No comments :
Post a Comment