Glutinous
Rice with Mango
Ingredients
3 cups glutinous rice
Coconut milk from 1 coconut
2 ripe mangoes
Salt
Pandan leaves
For sauces
½ cup coconut milk
1 tablespoon flour
Sugar
Salt
Methods
1.
Rice soaked
for 2-3 hours.
2.
Peeled and
sliced ripe mango.
3.
Heat the
steamer to a boil.
4.
Mix the pandan
leaves into the water in steamer.
5.
Drain the rice
and put in a container for steamed.
6.
Add water
until the level of the rice and steam for 15 minutes.
7.
Once cooked, remove from steamer and stir the sticky rice with coconut milk mixed with salt.
8.
Steam it again
for 5 minutes.
9.
Ready to be
serve.
For sauces
10.
Heat coconut
milk.
11.
Put flour and
stirred until smooth.
12.
Add salt and
sugar to taste.
Pulut Mangga
Bahan-bahan
3
cawan beras pulut
Santan
dari 1 biji kelapa
2
biji mangga masak
Garam
Daun
pandan
Untuk
Sos
½
cawan santan
1
sudu besar tepung gandum
Gula
Garam
Langkah-langkah
1. Beras direndam
selama 2 – 3 jam.
2. Mangga dikupas
dan dipotong.
3. Panaskan
pengukus sehingga mendidih.
4. Campurkan daun
pandan dalam air pengukus.
5. Toskan beras
dan masukkan ke dalam bekas untuk dikukus.
6. Masukkan air
sehingga paras beras dan kukus selama 15 minit.
7. Setelah pulut
masak keluarkan dan gaulkan dengan santan yang dicampur garam.
8. Kukus semula
selama 5 minit.
9. Siap untuk
dihidang.
Untuk
Sos
10. Panaskan
santan.
11. Masukkan
tepung dan kacau sehingga sebati.
12. Perisakan
dengan garam dan gula.
No comments :
Post a Comment