Glutinous Rice with Floss
Ingredients
Glutinous Rice
3 cups glutinous rice soaked for 2 – 3 hours
Coconut milk from 1 coconut seed
Salt
Pandan leaves
Floss
Grated coconut from 1 whole coconut
1 tbsp turmeric powder
1 onion sliced
2 tablespoons homemade chili paste
1 teaspoon homemade ginger-garlic paste
1 teaspoon homemade multi-purpose paste
50 grams of dried shrimp mashed together with onion
Salt
Sugar
Cooking oil
Methods
Glutinous Rice
- Soak glutinous rice for 2-3 hours.
- Heat the steamer to a boil.
- Put the pandan leaves into the water in the steamer.
- Drain the rice and put in a container for steaming.
- Add water to cover the rice.
- Steam the glutinous rice for 15 minutes.
- Remove the glutinous rice mix it with coconut milk and stir until smooth.
- Steam the mixture again for 5 minutes.
- Remove from steamer and form into balls.
- Fry the pastes and mixed of shrimp and onion until fragrant.
- Put grated coconut that has been mixed with turmeric powder until wilted.
- Taste it with salt and sugar.
- Once well mixed, put in a container to cool rolled the sticky rice.
- Ready to be served.
Bahan-bahan
Pulut
3 cawan beras pulut
Santan dari 1 biji kelapa
Garam
Daun Pandan
Serunding
Kelapa parut dari 1 biji kelapa
1 sudu besar serbuk kunyit
1 bawang merah dimayang
2 sudu besar pes cili kisar
1 sudu teh pes halia-bawang putih
1 sudu teh pes pelbagai guna
50 gram udang kering ditumbuk bersama bawang merah
Garam
Gula
Minyak masak
Langkah-langkah
Pulut
Serunding
Pulut
3 cawan beras pulut
Santan dari 1 biji kelapa
Garam
Daun Pandan
Serunding
Kelapa parut dari 1 biji kelapa
1 sudu besar serbuk kunyit
1 bawang merah dimayang
2 sudu besar pes cili kisar
1 sudu teh pes halia-bawang putih
1 sudu teh pes pelbagai guna
50 gram udang kering ditumbuk bersama bawang merah
Garam
Gula
Minyak masak
Langkah-langkah
Pulut
- Rendam beras pulut selama 2 – 3 jam.
- Panaskan pengukus sehingga mendidih.
- Masukkan daun pandan ke dalam air pengukus.
- Toskan beras dan masukkan ke dalam bekas untuk mengukus.
- Masukkan air sehingga menutupi beras.
- Kukuskan pulut selama 15 minit.
- Keluarkan pulut dan gaulkan dengan santan sehingga sebati.
- Kukus semula selama 5 minit.
- Keluarkan dan bentukan menjadi bebola.
Serunding
- Tumiskan semua pes dan campuran udang kering dan bawang sehingga naik bau.
- Masukkan kelapa parut yang telah digaul bersama serbuk kunyit sehingga layu.
- Perisakan dengan garam dan gula.
- Setelah sebati sejukkan di dalam bekas untuk digaul bersama pulut.
- Siap untuk dihidang.
No comments :
Post a Comment