Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Sunday, 2 February 2014

KUEY TEOW KUNGFU




Kuey Teow KungFu

Ingredients

1 packet kuey teow (wet or dry)
1 egg for 2 portion of kuey teow
1 onion sliced
2 cloves garlic, sliced
1 tablespoon homemade ginger-garlic paste
1 tablespoon homemade multi-usage paste
5-6 bird’s eye chillies cut into small pieces
5-10 skin and head peeled prawn (skin boiled for broth)
1-2 pieces squid, cut and sliced ​
3 tablespoon oyster sauce
1 tablespoon creamy-sweet soy sauce
1 tablespoon corn starch
1 inch carrots cut lengthwise
2 cauliflowers
4 - 6 stems mushroom cut into medium size
1 tomato quartered
Fried onions
Salt
Sugar

Methods

  1. Break the egg into a bowl, and add 2 portions kuey teow. Mix it well.
  2. Heat oil in a pan and add 1 portion kuey teow mixed with eggs, fry it like frying an egg omelette.
  3. Flip it, once cooked remove from pan and set aside. Repeat if you want to do more.
  4. Heat oil then sauté sliced onion, garlic, ginger-garlic paste, chillies and multi-usage paste.
  5. Once fragrant, add oyster sauce, soy sauce, carrots and cauliflower. Add tomatoes, shrimp and squid. Mix all well.
  6. Add salt and sugar to taste. Stir well and bring to a boil.
  7. To thicken the sauce, mix corn starch with water and add to the sauce and stir.
  8. Pour the sauce over kuey teow fried with egg.
  9. Garnish with fried onions. Serve it while still hot.
Kuey Teow KungFu

Bahan-bahan

1 peket kuey teow (basah atau kering)
1 biji telur untuk 2 bahagian kuey teow
1 bawang besar dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
1 sudu besar pes halia-bawang putih
1 sudu besar pes pelbagai guna
5 – 6 cili padi dipotong kecil
5 – 10 ekor udang dikopek kulit dan kepala (kulit direbus untuk ambil air rebusan)
1 – 2 ekor sotong dipotong dan dibelah
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap lemak-manis
1 sudu besar tepung jagung
1 inci lobak merah dipotong memanjang
2 kuntum bunga kubis
4 -6 batang cendawan dipotong sederhana kecil
1 biji tomato dibelah empat
Bawang goreng
Garam
Gula

Langkah-langkah

  1. Pecahkan telur ke dalam mangkuk, dan masukkan 2 bahagian kuey teow. Gaul rata.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan 1 bahagian kuey teow yang telah digaul dengan telor, seperti mengoreng telur dadar. 
  3. Terbalikkan, setelah masak angkat dan ketepikan. Ulang kalau nak buat untuk banyak.
  4. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih, pes halia-bawang putih, cili padi dan pes pelbagai guna.
  5. Setelah berbau wangi, masukkan sos tiram, kicap, lobak merah dan bunga kubis. Masukkan tomato, udang dan sotong. Gaul rata.
  6. Perisakan dengan garam dan gula. Kacau rata dan biarkan mendidih. 
  7. Untuk pekatkan kuah, bancuh tepung jagung dengan air dan masukkan ke dalam kuah dan kacau sebati.
  8. Sendukkan ke atas kuey teow yang telah digoreng bersama telor.
  9. Hiaskan dengan bawang goreng. Hidang semasa kuah masih panas.

No comments :

Post a comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...