Tempura Shrimp
Ingredients
8 medium size shrimps
½ cup cornstarch
Oil for frying
Ingredients tempura 1
1 of eggs whisked
1 cup breadcrumbs
Salt
Ingredients tempura 2
1 cup whole wheat flour
1 cup cornstarch
1 whole egg
1-2 cups water
Salt
Methods
Tempura 1
Tempura 2
Bahan-bahan
8 ekor udang saiz sederhana
½ cawan tepung jagung
Minyak untuk menggoreng
Bahan tempura 1
1 biji telor dipecah dan dipukul
1 cawan serbuk roti
Garam
Bahan tempura 2
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 biji telor
1 - 2 cawan air
Garam
Langkah-langkah
Tempura 1
Tempura 2
8 medium size shrimps
½ cup cornstarch
Oil for frying
Ingredients tempura 1
1 of eggs whisked
1 cup breadcrumbs
Salt
Ingredients tempura 2
1 cup whole wheat flour
1 cup cornstarch
1 whole egg
1-2 cups water
Salt
Methods
- Cleaned and peeled shrimp, leave the skin on the tail.
- Drain and sprinkle cornstarch on shrimp.
Tempura 1
- Egg whisked.
- In a separate container, add bread crumbs and salt mixture and mix well.
- Dip shrimp into egg and dipped in breadcrumbs and levelled.
- Repeat this step and continue frying until golden brown.
- Ready to be served with the sauce.
Tempura 2
- Add all ingredients and mix well.
- Dip shrimp into the mix and fry until golden brown.
- Ready to be served with the sauce.
Bahan-bahan
8 ekor udang saiz sederhana
½ cawan tepung jagung
Minyak untuk menggoreng
Bahan tempura 1
1 biji telor dipecah dan dipukul
1 cawan serbuk roti
Garam
Bahan tempura 2
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 biji telor
1 - 2 cawan air
Garam
Langkah-langkah
- Udang dibersih dan dibuang kulit, tinggalkan kulit pada ekor.
- Keringkan dan tabur tepung jagung ke atas udang.
Tempura 1
- Telor dikacau.
- Dalam bekas berasingan, masukkan serbuk roti dan dicampur garam dan digaul rata.
- Celup udang ke dalam telor dan dicelup di dalam serbuk roti dan diratakan.
- Ulang langkah ini dan terus digoreng sehingga kuning keemasan.
- Siap untuk dihidang bersama sos.
Tempura 2
- Semua bahan dicampur dan digaul rata.
- Celupkan udang ke dalam campuran dan digoreng sehingga kuning keemasan.
- Siap untuk dihidang bersama sos.
No comments :
Post a Comment