Chicken Soto (using Homemade Spices)
Ingredients
1 chicken, cut in half, boiled and shredded
1 tablespoon black pepper
2 stalks lemon grass bruised
Salt
Sugar
Coconut milk
Compressed rice
1 chicken, cut in half, boiled and shredded
1 tablespoon black pepper
2 stalks lemon grass bruised
Salt
Sugar
Coconut milk
Compressed rice
Dry spices ingredients (spices)
3 tablespoons powdered aniseed
3 tbsp cumin powder
1 tablespoon ground cinnamon
1 tablespoon powdered ginger
1 teaspoon ground nutmeg
1 tablespoon black pepper pollen
1 tablespoon white pepper powder
Wet ingredients (blended) (herbal)
2 large onions
4 garlic
1 inch ginger
½ inch galangal
1 stalk lemongrass
1 inch turmeric
2 candle nut
5 green bird’s eye chillies
2 green chillies
Garnishing
Onion spring
Parsley
Bean sprout
Potatoes patties
Fried onion
Soy sauce mixed with chilli
Methods
Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong dua, direbus dan isi dicarik
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 batang serai dititik
Garam
Gula
Santan pekat
Nasi impit
Parsley
Bean sprout
Potatoes patties
Fried onion
Soy sauce mixed with chilli
Methods
- Braised chicken with salt, sugar, lemon and black pepper. Take out the chicken left the broth.
- Mix well all dry spices, pour water into mixed spices to form paste.
- Sauté wet ingredients until fragrant.
- Put the spices paste and stir until well blended.
- Once well mixed, add the mix to the chicken broth and stir evenly.
- Add coconut milk and stir well.
- Seasoned with salt and sugar.
- Ready to be served with compressed rice, potatoes patties and other garnishing.
Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong dua, direbus dan isi dicarik
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 batang serai dititik
Garam
Gula
Santan pekat
Nasi impit
Bahan kering (rempah)
3 sudu besar serbuk jintan manis
3 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk kayu manis
1 sudu besar serbuk halia
1 sudu teh serbuk pala
1 sudu besar serbuka lada hitam
1 sudu besar serbuk lada putih
Bahan basah dikisar (herba)
2 bawang besar
4 bawang putih
1 inci halia
½ inci lengkuas
1 batang serai
1 inci kunyit
2 biji buah keras
5 cili padi hijau
2 cili hijau
Untuk hiasan
Daun bawang
Daun sop
Taugeh
Begedel
Bawang goreng
Kicap cili
3 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk kayu manis
1 sudu besar serbuk halia
1 sudu teh serbuk pala
1 sudu besar serbuka lada hitam
1 sudu besar serbuk lada putih
Bahan basah dikisar (herba)
2 bawang besar
4 bawang putih
1 inci halia
½ inci lengkuas
1 batang serai
1 inci kunyit
2 biji buah keras
5 cili padi hijau
2 cili hijau
Untuk hiasan
Daun bawang
Daun sop
Taugeh
Begedel
Bawang goreng
Kicap cili
Langkah-langkah
- Ayam direbus dengan garam, gula, serai dan serbuk lada hitam. Keluarkan ayam dan biarkan air rebusan.
- Rempah ratus kering digaul sebati, dicampurkan air menjadi pes.
- Tumiskan bahan kisaran basah sehingga naik bau.
- Masukkan pes rempah, dan dikacau sehingga garing.
- Setelah bercampur sebati, masukkan rempah ke dalam air rebusan ayam dan dikacau sekata.
- Masukkan santan kelapa dan kacau.
- Perisakan dengan garam dan gula.
- Siap untuk dihidang dengan nasi impit, begedel dan lain-lain hiasan.
No comments :
Post a Comment