Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Sunday, 1 July 2012

NASI AYAM DENGAN AYAM MASAK MERAH/CHICKEN RICE WITH CHICKEN IN TOMATO SOUP







Set of Chicken Rice with Chicken in Tomato Soup

Ingredients

For Soup
1 chicken cut into small part
1 teaspoon blended ginger
1 teaspoon blended garlic
2 onions cut round
Spices for Sauté (cinnamon, star anise, cloves and cardamom)
1 soup spice in small tied bag
Parsley
Fried onions
Water
Salt

For rice
Bathmati rice
Chicken broth (measured equal quantity with rice)
1 teaspoon blended ginger
1 teaspoon blended garlic
Blended onion and blended sauté spices (cinnamon, star anise, cloves and cardamom)
½ can of evaporated milk
1 tea spoon turmeric powder
Salt
Sugar
Olive oil
Pandan leaves

For Chicken
Boiled chicken
2 stalks lemongrass (1 stalk ground, 1 stalk crushed)
2 cm galangal
3 cm ginger
1 cm turmeric
2 onions
2 cloves garlic
1 cans tomato soup
½ can of evaporated milk
2 tablespoons chili sauce
1 teaspoon plum sauce
4 table spoon turmeric powder
Salt
Sugar

Methods

For Soup
1.    Boil chicken with ginger, garlic range, onion and sauté spices (Onion and sauté spices blended to be use in chicken rice).
2.    Separate the chicken broth.

For rice (Use electric rice cooker)
1.    Soaked rice for about 15 minutes and washed and tossed.
2.    Heat the pan and olive oil for sauté.  Put the pandan leaves.
3.    Sauté blended ginger, blended garlic and blended onion with sauté spices.
4.    Once fragrant and crisp add water (measured same quantity with rice).
5.    Add turmeric powder, salt and sugar to taste and let it boil.
6.    Once boiled, add evaporated milk and let boil again.
7.    Add tossed bathmati rice and stir briefly. After stirring, close of the pot and let it cooked.
8.    Ready to eat and garnished with parsley leaves and fried onions.

For Chicken in Tomato Soup
1.    Marinate boiled chicken with turmeric powder and salt.
2.    Fry the chicken for a while and let it cooled.
3.    Sauté blended ginger, blended galangal, blended garlic, blended onion, blended lemon grass and blended turmeric.
4.    Once fragrant add the crushed lemon grass. Stir for a moment.
5.    Pour tomato soup, chili sauce and plum sauce.  Allow to boil for a while.
6.    Add evaporated milk, salt and sugar.  Stir thoroughly and let it boil.
7.    Put fried chicken and mix thoroughly until boiled.
8.    Ready to be served with rice.


Set Nasi Ayam dengan Ayam Masak Merah

Bahan-bahan

Untuk Sup
1 ekor ayam dipotong kecil
1 sudu kecil halia kisar
1 sudu kecil bawang putih kisar
2 biji bawang besar dipotong bulat
Rempah tumis 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga)
Rempah sup bunjut
Daun sup
Bawang goreng
Air
Garam

Untuk Nasi
Beras bathmati
Air rebusan ayam
1 sudu kecil halia kisar
1 sudu kecil bawang putih kisar
Kisaran bawang dan rempah tumis dari sup (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga)
½ tin susu cair
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam
Gula
Minyak zaiton
Daun pandan

Untuk Ayam
Ayam yang telah direbus
2 batang serai (1 batang dikisar, 1 batang dititik)
2 cm lengkuas
3 cm halia
1 cm kunyit hidup
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 tin sup tomato
½ tin susu cair
2 sudu besar sos cili
1 sudu teh sos plum
4 sudu serbuk kunyit
Garam
Gula

Langkah-langkah

Untuk Sup
1.    Ayam direbus bersama kisaran halia, kisaran bawang putih, bawang besar dan rempah tumis 4 sekawan. (Bawang besar dan rempah empat sekawan dikisar untuk tumisan nasi).
2.    Asingkan ayam dengan air rebusan.

Untuk Nasi (Menggunakan periuk nasi elektrik)
1.    Beras direndam selama lebih kurang 15 minit dan dibasuh serta ditoskan.
2.    Panaskan periuk dan minyak untuk menumis.  Masukkan daun pandan.
3.    Tumiskan kisaran halia, bawang putih dan rempah dikisar bersama bawang besar.
4.    Setelah berbau wangi dan garing masukkan air dengan sukatan sama dengan beras.
5.    Masukkan serbuk kunyit, garam dan gula secukup rasa dan biarkan sehingga mendidih.
6.    Setalah mendidih masukkan susu cair dan biarkan seketika sehingga mendidih sekali lagi.
7.    Masukkan beras dan kacau seketika.  Setelah itu tutup periuk sehingga masak.
8.    Siap untuk dimakan dan dihias dengan daun sup dan bawang goreng.

Untuk Ayam Masak Merah
1.    Ayam yang telah direbus di perap dengan serbuk kunyit dan garam.
2.    Goreng seketika ayam jangan sampai garing.
3.    Tumiskan kisaran halia, lengkuas, bawang putih, bawang besar, serai dan kunyit hidup.
4.    Setelah wangi masukkan serai yang dititik.  Kacau seketika.
5.    Masukkan sup tomato, sos cili dan sos plum.  Biarkan seketika sehingga mendidih.
6.    Masukkan susu cair, garam dan gula.  Kacau sehingga sebati dan mendidih.
7.    Masukkan ayam yang telah digoreng dan kacau sehingga sebati.
8.    Siap untuk dihidang bersama nasi.

3 comments :

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...