Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Monday, 17 December 2012

AYAM MASAK BLACK ROSE / BLACK ROSE FRIED CHICKEN

Isi ayam diperap / Marinating the chicken
Rempah ratus / Spices used
Ayam siap digoreng / Fried chicken
Hasil akhir / Final product

Black Rose Chicken

Ingredients

For Frying
½ chicken cut to small parts
1 tea spoon turmeric powder
1 tablespoon curry powder
2 potatoes, wedges cut
Salt
Frying oil

For Gravy
1 onion, sliced
2 tablespoons homemade tomato ketchup 
Sauté spices (cinnamon, clover, star anise and cardamom)
2 tablespoons curry powder
1 tablespoon black pepper
2 cups creamy-sweet soy sauce
½ cup condensed milk
Salt
Olive oil

Methods

For Frying
1.    Marinated chicken with all marinating ingredients for at least 15 minutes.
2.    Fry the marinated chicken until golden yellow.  Put aside.
3.    Fry potatoes until translucent and put aside.

For Gravy
1.    Heat olive oil in the pan and sauté onion, dried chilli paste, garlic-ginger paste and sauté spices until fragrant.
2.    Put curry powder, black pepper powder and stir until well blended.
3.    Pour creamy-sweet soy sauce and stir until boiling.
4.    Once boiled put salt and condensed milk and continue stirring until all are well blended.
5.    Put fried chicken and potatoes, let all surfaces were coat with the gravy.
6.    Serve it with rice.

Ayam Black Rose

Bahan-bahan

Untuk menggoreng
½ ekor ayam potong kecil
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar rempah kari
2 biji kentang dipotong wedges
Garam
Minyak untuk menggoreng

Untuk kuah
1 bawang besar dimayang
2 sudu besar sos tomato buatan sendiri 
Rempah tumisan (kulit kayu manis, cengkih, lawing dan pelaga)
2 sudu besar rempah kari
2 sudu besar serbuk lada hitam
2 cawan kicap lemak manis
½ cawan susu pekat
Garam
Minyak zaiton

Langkah-langkah

Untuk mengoreng ayam
1.    Ayam diperap dengan bahan yang disediakan selama sekurang-kurang 15 minit.
2.    Goreng ayam sehingga kekuningan.  Ketepikan.
3.    Goreng kentang sehingga menjadi lembut.  Ketepikan

Untuk kuah
1.    Panaskan minyak zaiton dan tumiskan bawang besar, kisaran cili kering, pes halia-bawang putih dan rempah tumisan sehingga naik bau.
2.    Masukkan rempah kari, serbuk lada hitam dan kacau sehingga sebati.
3.    Masukkan kicap dan terus mengacau sehingga mendidih.
4.    Setelah mendidih masukan garam serta susu pekat dan kacau sehingga semua sebati.
5.    Setelah semua sebati masukkan ayam dan kentang yang diketepikan dan gaul sehingga keseluruhan ayam dan kentang diselaputi dengan kuah.
6.    Hidangkan bersama nasi.

6 comments :

  1. wahhh tak terhambat aku dgn resepi2 hang ni.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam MCK, bila weekend banyak idea yang keluaq tu yang dok post selalu. Kat draf ada lagi yang dok beratuk tunggu nak publish. Hang layan la resepi-resepi tu.

      Delete
  2. Replies
    1. Thanks De Totty II untuk komen dan lawat. Bolehlah dicuba untuk merasa kesedapannya. Memang sedap makan bersama semua jenis nasi.

      Delete
  3. Mmg sedap resepi ni. Byk kali da buat. Heheh

    ReplyDelete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...