Isi ayam diperap / Marinating the chicken
Rempah ratus / Spices used
Ayam siap digoreng / Fried chicken
Hasil akhir / Final product
Black
Rose Chicken
Ingredients
For Frying
½ chicken cut
to small parts
1 tea spoon
turmeric powder
1 tablespoon
curry powder
2 potatoes,
wedges cut
Salt
Frying oil
For Gravy
1 onion,
sliced
2 tablespoons
curry powder
1 tablespoon
black pepper
2 cups
creamy-sweet soy sauce
½ cup
condensed milk
Salt
Olive oil
Methods
For Frying
1. Marinated chicken with all marinating
ingredients for at least 15 minutes.
2. Fry the marinated chicken until golden
yellow. Put aside.
3. Fry potatoes until translucent and put
aside.
For Gravy
1. Heat olive oil in the pan and sauté
onion, dried chilli paste, garlic-ginger paste and sauté spices until fragrant.
2. Put curry powder, black pepper powder
and stir until well blended.
3. Pour creamy-sweet soy sauce and stir
until boiling.
4. Once boiled put salt and condensed
milk and continue stirring until all are well blended.
5. Put fried chicken and potatoes, let
all surfaces were coat with the gravy.
6. Serve it with rice.
Ayam Black
Rose
Bahan-bahan
Untuk
menggoreng
½
ekor ayam potong kecil
1
sudu teh serbuk kunyit
1
sudu besar rempah kari
2
biji kentang dipotong wedges
Garam
Minyak
untuk menggoreng
Untuk
kuah
1
bawang besar dimayang
2 sudu besar sos tomato buatan sendiri
Rempah tumisan (kulit kayu manis, cengkih, lawing dan pelaga)
Rempah tumisan (kulit kayu manis, cengkih, lawing dan pelaga)
2
sudu besar rempah kari
2
sudu besar serbuk lada hitam
2
cawan kicap lemak manis
½
cawan susu pekat
Garam
Minyak
zaiton
Langkah-langkah
Untuk
mengoreng ayam
1.
Ayam diperap dengan bahan yang
disediakan selama sekurang-kurang 15 minit.
2.
Goreng ayam sehingga kekuningan. Ketepikan.
3.
Goreng kentang sehingga menjadi
lembut. Ketepikan
Untuk
kuah
1.
Panaskan minyak zaiton dan tumiskan
bawang besar, kisaran cili kering, pes halia-bawang putih dan rempah tumisan
sehingga naik bau.
2.
Masukkan rempah kari, serbuk lada
hitam dan kacau sehingga sebati.
3.
Masukkan kicap dan terus mengacau
sehingga mendidih.
4.
Setelah mendidih masukan garam serta
susu pekat dan kacau sehingga semua sebati.
5.
Setelah semua sebati masukkan ayam dan
kentang yang diketepikan dan gaul sehingga keseluruhan ayam dan kentang diselaputi dengan kuah.
6.
Hidangkan bersama nasi.
wahhh tak terhambat aku dgn resepi2 hang ni.....
ReplyDeleteSalam MCK, bila weekend banyak idea yang keluaq tu yang dok post selalu. Kat draf ada lagi yang dok beratuk tunggu nak publish. Hang layan la resepi-resepi tu.
Deletesedap nich, hehehee..
ReplyDeleteThanks De Totty II untuk komen dan lawat. Bolehlah dicuba untuk merasa kesedapannya. Memang sedap makan bersama semua jenis nasi.
DeleteHari nak try yg ni.
ReplyDeleteMmg sedap resepi ni. Byk kali da buat. Heheh
ReplyDelete