Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Wednesday, 19 December 2012

JEMPUT-JEMPUT PISANG BERKEJU / CHEESY FRIED BANANA FRITTERS

Semua bahan dicampur / Mixing the ingredients
Bahan yang siap digaul / Ready to fry mixture
Membentuk adunan / Shaping the mixture
Siap untuk dimakan / Ready to eat fritters
Cheesy Fried Banana Fritters

Ingredients

7-10 ripe bananas, mashed
3 cups of flour / multipurpose
1 cup peeled grated mozzarella cheese
Salt
Sugar
Water
Cooking oil for frying

Methods

1.    Mix all ingredients (except cooking oil) to get the right concentration.
2.    Heat the oil in a pan. Scoop the mixture using hand and shape it into a ball and put into the pan. (Can also use two spoons, rolled into round and fried)
3.    Fry it until becomes yellowish brown in color.
4.    Suitable eat it with hot coffee.

Jemput-jemput Pisang Berkeju

Bahan-bahan

7-10 pisang emas ranum, dilenyek
3 cawan tepung gandum/serbaguna
1 cawan keju mozzarella yang disagat
Garam
Gula
Air
Minyak masak untuk menggoreng

Langkah-langkah

1.    Semua bahan-bahan dicampur (kecuali minyak masak) sehingga mendapat kepekatan yang sesuai.
2.    Panaskan minyak dalam kuali.  Bancuhan dijemput menggunakan tangan menjadi bebola dan masukan kedalam kuali. (Boleh juga menggunakan dua sudu, digolek menjadi bulat dan digoreng)
3.    Goreng sehingga menjadi perang kekuningan.
4.    Sesuai dimakan bersama kopi panas.

Monday, 17 December 2012

AYAM MASAK BLACK ROSE / BLACK ROSE FRIED CHICKEN

Isi ayam diperap / Marinating the chicken
Rempah ratus / Spices used
Ayam siap digoreng / Fried chicken
Hasil akhir / Final product

Black Rose Chicken

Ingredients

For Frying
½ chicken cut to small parts
1 tea spoon turmeric powder
1 tablespoon curry powder
2 potatoes, wedges cut
Salt
Frying oil

For Gravy
1 onion, sliced
2 tablespoons homemade tomato ketchup 
Sauté spices (cinnamon, clover, star anise and cardamom)
2 tablespoons curry powder
1 tablespoon black pepper
2 cups creamy-sweet soy sauce
½ cup condensed milk
Salt
Olive oil

Methods

For Frying
1.    Marinated chicken with all marinating ingredients for at least 15 minutes.
2.    Fry the marinated chicken until golden yellow.  Put aside.
3.    Fry potatoes until translucent and put aside.

For Gravy
1.    Heat olive oil in the pan and sauté onion, dried chilli paste, garlic-ginger paste and sauté spices until fragrant.
2.    Put curry powder, black pepper powder and stir until well blended.
3.    Pour creamy-sweet soy sauce and stir until boiling.
4.    Once boiled put salt and condensed milk and continue stirring until all are well blended.
5.    Put fried chicken and potatoes, let all surfaces were coat with the gravy.
6.    Serve it with rice.

Ayam Black Rose

Bahan-bahan

Untuk menggoreng
½ ekor ayam potong kecil
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar rempah kari
2 biji kentang dipotong wedges
Garam
Minyak untuk menggoreng

Untuk kuah
1 bawang besar dimayang
2 sudu besar sos tomato buatan sendiri 
Rempah tumisan (kulit kayu manis, cengkih, lawing dan pelaga)
2 sudu besar rempah kari
2 sudu besar serbuk lada hitam
2 cawan kicap lemak manis
½ cawan susu pekat
Garam
Minyak zaiton

Langkah-langkah

Untuk mengoreng ayam
1.    Ayam diperap dengan bahan yang disediakan selama sekurang-kurang 15 minit.
2.    Goreng ayam sehingga kekuningan.  Ketepikan.
3.    Goreng kentang sehingga menjadi lembut.  Ketepikan

Untuk kuah
1.    Panaskan minyak zaiton dan tumiskan bawang besar, kisaran cili kering, pes halia-bawang putih dan rempah tumisan sehingga naik bau.
2.    Masukkan rempah kari, serbuk lada hitam dan kacau sehingga sebati.
3.    Masukkan kicap dan terus mengacau sehingga mendidih.
4.    Setelah mendidih masukan garam serta susu pekat dan kacau sehingga semua sebati.
5.    Setelah semua sebati masukkan ayam dan kentang yang diketepikan dan gaul sehingga keseluruhan ayam dan kentang diselaputi dengan kuah.
6.    Hidangkan bersama nasi.

Thursday, 13 December 2012

SOS TOMATO BUATAN SENDIRI V3 / HOMEMADE TOMATO KETCHUP V3

 
Sebahagian bahan-bahan / Among the ingredients
Bahan-bahan perisa / Flavoring ingredients
Tomato segar dipanaskan / Heating fresh tomato
Bahan-bahan yang siap dipanaskan / Heated ingredients
Bahan-bahan yang siap dipanaskan / Heated ingredients
Mengisar bahan-bahan / Blending process
Menapis bahan-bahan / Straining the paste
Hasil bahan tapisan / Strained paste
Pes dipanaskan menjadi sos / Heating paste to make the ketchup
Dibotol untuk simpanan / Bottled for storage

Homemade Tomato Ketchup V3

Get other Homemade Tomato Sauce recipes V1 here and V2 here
Ingredients

1 kg fresh tomatoes sliced ​​*
3-inch carrots cut into small pieces *
1 onion, cut *
4 to 6 cloves of garlic cut *
2 tablespoons brown sugar / palm sugar
Juice from ½ lemon
1 teaspoon dates vinegar
1 bay leaf
Pinch of black pepper
Salt

Methods

1.    Put all marked * ingredients in a pot, heat it for about 30 minutes on low heat.
2.    After all materials turn to soft, heat in high heat for at least 15 minutes.
3.    Put off heat and blend until all becomes smooth.
4.    Filter the fine mixture to get the tomato extract.
5.    Heat tomato extracts and put bay leaves, brown sugar, black pepper and salt until it thickens.
6.    Cool the sauce at room temperature.
7.    Add lemon juice and dates vinegar once it cool. Stir until well blended.
8.    Fill it in the bottle for storage.

Sos Tomato Buatan Sendiri V3

Dapatkan resepi Sos Tomato  buatan sendiri  V1 di sini dan V2 di sini
Bahan-bahan

1 kilogram tomato segar dibelah *
3 inci lobak merah dipotong kecil *
1 ulas bawang besar dipotong *
4 - 6 ulas bawang putih dipotong *
2 sudu besar gula merah / gula melaka
½ biji lemon ambil jus
1 sudu teh cuka kurma
1 helai daun bay
Sedikit lada hitam
Garam

Langkah-langkah

1.    Masukkan semua bahan bertanda * dalam periuk, panaskan selama lebih kurang 30 minit pada api kecil.
2.    Setelah semua bahan telah lembik/hancur panaskan pada api besar selama 15 minit.
3.    Semua bahan tadi dikisar sehingga halus.
4.    Tapiskan bahan dikisar untuk mendapatkan pati tomato.
5.    Masukkan daun bay, gula merah, garam, lada hitam dan garam, panaskan pati tomato sehingga menjadi pekat.
6.    Sejukkan sos yang telah masak pada suhu bilik. 
7.    Masukkan jus lemon dan cuka kurma.  Kacau sehingga sebati.
8.    Isikan dalam botol untuk simpanan.

Sunday, 9 December 2012

AYAM GORENG BERCILI DAN BEREMPAH / HOT AND SPICY FRIED CHICKEN


 Perapan ayam / Marinated chicken
Ayam goreng / Fried chicken

Hot and Spicy Fried Chicken

Ingredients

500 grams of cut chicken
1 tablespoon homemade chilli paste
1 teaspoon mixed spices
1 teaspoon of turmeric powder
1 teaspoon paprika 
1 teaspoon mixed herbs
A pinch of black pepper 
Salt
Oil for frying

Methods

1.    Marinate chicken with all the ingredients except the oil for 15 minutes or more.
2.    Heat oil in a pan, and fry the chicken until it becomes golden brown.
3.    Remove from heat and serve with the sauce or rice.

Ayam Goreng Cili dan Berempah

Bahan-bahan

500 gram ayam dipotong
1 sudu teh rempah campuran
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk paprika 
1 sudu teh herba campuran
Secubit lada hitam 
Garam
Minyak untuk menggoreng

Langkah-langkah

1.    Perapkan ayam bersama semua bahan-bahan kecuali minyak selama 15 minit atau lebih.
2.    Panaskan minyak dalam kuali, dan gorengkan ayam sehingga menjadi kuning keemasan.
3.    Angkat dan hidang bersama sos atau nasi.

Thursday, 6 December 2012

PEKNGA (LEMPENG KELAPA) BERKEJU / CHEESY COCONUT PANCAKE




Cheesy Peknga (Coconut Pancake)

Ingredients

3 cups of flour
½ - 1 cup mozzarella cheese - peeled grated
1 cup fresh grated coconut
Enough water for medium concentration
5 tablespoons evaporated milk
Salt
Sugar
Cooking oil for frying

Methods

1.    Mix all ingredients in a container to be medium-stiff dough. (Not hard and not melt).
2.    Stir fry on a pan until quite crisp.
3.    Deliciously eaten with thick curry sauce.

Peknga (Lempeng Kelapa) Berkeju

Bahan-bahan

3 cawan tepung gandum
½ - 1 cawan keju mozzarella – disagat
1 cawan kelapa parut
Air secukup sederhana kepekatan
5 sudu besar susu cair
Garam
Gula
Minyak masak untuk menggoreng

Langkah-langkah

1.    Gaulkan semua bahan dalam bekas supaya menjadi satu adunan sederhana keras. (Tidak keras dan tidak cair).
2.    Gorengkan diatas kuali sehingga agak garing.
3.    Sedap dimakan bersama kari pekat.

Monday, 3 December 2012

SAMBAL GESEK CRANBERRY / CRANBERRY SWIPE HOT SAUCE




Cranberry Swipe Hot Sauce

Ingredients

5-7 red chillies cut
1 onion, cut
2 cloves of garlic cut
Thumb size belacan
1 lemon grass cut
1 tablespoon of dried cranberries
1 tablespoon tamarind water
Sugar

Methods

1.    Fry all the ingredients in a pan except the tamarind juice and sugar until wilted.
2.    Pound all the ingredients that have been fried until quite fine.
3.    Pour in tamarind juice and sugar and mix until well blended.

Sambal Gesek Cranberry

Bahan-bahan

5-7 batang cili merah dipotong
1 ulas bawang besar dipotong
2 ulas bawang putih dipotong
Belacan sebesar ibujari
1 serai dipotong
1 sudu besar cranberry kering
1 sudu besar air asam jawa
Gula

Langkah-langkah

1.    Goreng semua bahan-bahan dalam kuali kecuali air asam jawa dan gula sehingga layu.
2.    Tumbuk semua bahan yang telah digoreng sehingga agak lumat.
3.    Masukkan air asam jawa dan gula dan gaul sehingga sebati.

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...