Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Thursday, 3 January 2013

JEMPUT-JEMPUT KAROT / CARROT NUGGET


Carrots Nuggets

Ingredients

4 inch carrots cut lengthwise
3 cups whole wheat flour
1 onion, sliced
1 - 2 tablespoon carbonated water (7 Up)
Salt
Water
Oil for frying

Methods

1.    Mix cut carrot, wheat flour, onion and a little salt.
2.    Mix until appropriate consistency. Add carbonated water and stir.
3.    By using appropriate spatula, spoon mixture to fry.
4.    Lift it when turn golden yellow and served.
5.    Eat it with any sauces.

Jemput-jemput Karot

Bahan-bahan

4 inci karot dipotong memanjang
3 cawan tepong gandum
1 ulas bawang besar dimayang
1 - 2 sudu besar air berkabonat (7 Up)
Garam
Air
Minyak untuk menggoreng

Langkah-langkah

1.    Gaulkan karot yang dipotong, tepong gandum, bawang besar dan sedikit garam.
2.    Campurkan air sehingga kepakatan bersesuaian.  Tambah air berkabonat dan gaul.
3.    Dengan menggunakan spatula bersesuaian, ceduk campuran untuk digoreng.
4.    Setelah menjadi kuning keemasan boleh diangkat dan dihidangkan.
5.    Boleh dimakan bersama sebarang sos.

Wednesday, 2 January 2013

LAUK DAGING BARYANI / BEEF BARYANI DISH

 Sebelum dimasak \ Before cooking
Selepas dimasak / After cooking
Beef Baryani Dish

Ingredients

1 kg beef cut into 1-inch cubes
5 tablespoons baryani spice
2 tablespoons onion paste
3 seed potatoes cut into four
4 tablespoons ghee
1 sprig of mint
Coriander leaves and spring onions
1 cup evaporated milk
2 teaspoons almond
1 small lemon
Salt
Sugar

Methods

1.    Washed and marinated meat for at least 15 minutes with ghee, a range of ginger-garlic paste, onion, spices baryani, minced chili paste, squeezed lemon, mint leaves, potatoes, almond powder, coriander leaves and spring onions in a saucepan.
2.    Once enough marinated time, heat the pot until oil come out from the paste.
3.    Add evaporated milk and mix evenly.
4.    Season with salt and sugar after the meat is tender.
5.    Ready to eat with all kinds of rice.

Lauk Baryani Daging

Bahan-bahan

1 kg daging lembu dipotong kiub 1 inci
5 sudu besar rempah baryani
2 sudu besar pes bawang besar
3 biji kentang dipotong empat
4 sudu besar minyak sapi
1 tangkai daun pudina
Daun sup dan daun bawang
1 cawan susu cair
2 sudu teh serbuk badam
1 biji lemon
Garam
Gula

Langkah-langkah

1.    Daging dicuci dan diperap selama sekurang-kurangnya 15 minit dengan minyak sapi, kisaran halia-bawang putih, pes bawang besar, rempah baryani, pes cili kisar, perahan lemon, daun pudina, kentang, serbuk badam, daun sup dan daun bawang dalam periuk.
2.    Setelah perapan sekata panaskan periuk sehingga pecah minyak.
3.    Masukkan susu cair dan gaul sehingga sekata.
4.    Perisakan dengan garam dan gula setelah daging menjadi lembut.
5.    Siap untuk dimakan dengan semua jenis nasi.

Monday, 31 December 2012

KERABU KACANG BOTOL SELASIH / BASIL WINGED BEAN SALAD










Winged Bean and Basil Leaves Salad

Ingredients

10 stalks winged bean – thinly cut
5 stalks basil leaves - coarsely chopped
3 sprigs of mint – coarsely chopped
2 stalks lemon grass - thinly cut
5 bird’s eye chilli finely shredded
1 red chilli finely sliced
1 seeds grated coconut dry fried
3 tablespoon turmeric powder
5 shallots thinly sliced
2 inches ginger flower finely shredded
50 grams of dried shrimp, fried without oil and coarsely ground
2 pieces tofu cut into cubes and fried
1 piece tempe cut thin and fried
200 grams of meat cut thin and fried
Salt
Sugar
½ lemon squeezed for juice

Methods

1.    Dry fried coconut and turmeric powder together. Set aside once blended.
2.    Put all the ingredients that have been cut and fried in a container.
3.    Squeeze the lemon juice, add the sugar and salt.
4.    Mix together the fried coconut and turmeric with salad mixture.
5.    Ready to be serve.

Kerabu Kacang Botol Daun Selasih

Bahan-bahan

10 batang kacang botol – dipotong nipis
5 tangkai daun selasih – dicincang kasar
3 tangkai daun pudina – dicincang kasar
2 batang serai – dipotong nipis
5 biji cili padi dimayang halus
1 biji cili merah dimayang halus
1 biji isi kelapa parut digoreng kering
3 sudu serbuk kunyit
5 biji bawang merah dipotong nipis
2 inci bunga kantan dimayang halus
½ lemon diperah jus
50 gram udang kering digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar
2 keping tahu dipotong kiub dan digoreng
1 keping tempe dipotong nipis dan digoreng
200 gram daging dipotong nipis dan digoreng
Garam
Gula

Langkah-langkah

1.    Kelapa digoreng tanpa minyak bersama serbuk kunyit.  Ketepikan.
2.    Masukkan semua bahan yang telah dipotong dan digoreng ke dalam satu bekas.
3.    Perahkan jus limau, masukkan gula dan garam.
4.    Gaulkan bersama kelapa yang digoreng.
5.    Siap untuk dihidang.

Wednesday, 26 December 2012

LASAGNA AYAM RINGKAS / SIMPLE CHICKEN LASAGNA

Bahan-bahan yang digunakan / Ingredients used
Lapisan pertama / First layer
Lapisan kedua / Second layer
Lapisan akhir / Final layer
Lapisan akhir dengan hiasan / Final layer with garnishing
Sebelum dibakar / Before bake
Sedia untuk dibakar / Ready to bake
Selepas dibakar / After baking
Siap untuk dihidang / Ready to serve

Chicken Lasagna

Ingredients

10 sheets of lasagna pasta

For the sauce
400 grams of minced chicken
2 large onions diced
2 garlic sliced
1 teaspoon herb mixture
1 teaspoon powdered spice mix
Pinch of coarsely blended black pepper
Salt
Olive oil

For coating
50 grams of butter
3 tablespoons all-purpose flour
4 tablespoons of fresh milk

For sprinkling
100 grams mozzarella cheese
3 tablespoons parmesan cheese powder
3 sprigs basil finely cut

Methods

1.      Preheat oven at 180 degrees Celsius.
2.      Heat the olive oil. Sauté onion, garlic and chicken until chicken turn dry.
3.      Put in tomato sauce and stir.
4.      Sprinkle mixed herbs, mixed spices and salt. Stir until well blended.  Put aside.
5.      In another pan, melt butter and add all-purpose flour and stir until it becomes lumpy.  Add fresh milk and continue to stir. Set aside.
6.      In square container dab of butter and fill 1/3 of the mixture tomato sauce and chicken. Arrange the pasta sheets to cover the whole area of the mixture.
7.      On top of lasagna pasta sheets placed 1/3 more tomato sauce and chicken mixture, then coated with the coating material and sprinkled with mozzarella and parmesan.
8.      Repeat the above steps until the entire cover third layer.
9.      Wrap the container with aluminum sheets which will soften the pasta lasagna sheets with its steam. Put into the oven for 15 to 20 minutes.
10.  Remove the container from oven and unwrap the aluminum sheet, add mozzarella and parmesan cheese, and put them back into the oven, uncovered for another 15 minutes.
11.  Once the cheese melt, ready  to serve.


Lasagna Ayam

Bahan-bahan

10 kepingan pasta lasagna

Untuk sos
400 grams daging ayam kisar
2 bawang besar dipotong dadu
2 bawang putih dimayang
1 sudu teh, herba campuran
1 sudu teh, serbuk campuran rempah
Secubit serbuk kasar lada hitam
Garam
Minyak zaiton

Untuk lapisan
50 grams mentega
3 sudu besar tepung serbaguna
4 sudu besar susu segar

Untuk tabur
1Ketepikan00 grams keju mozzarella
3 sudu besar serbuk keju parmesan
3 tangkai daun selasih dipotong kecil


Langkah-langkah

1.      Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celcius.
2.      Panaskan minyak zaiton.  Tumiskan bawang besar, bawang putih dan daging ayam sehingga daging ayam menjadi kering.
3.      Masukkan sos tomato dan kacau. 
4.      Masukkan herba campuran dan rempah campuran serta garam.  Kacau sehingga sebati.  Ketepikan
5.      Dalam bekas yang lain, cairkan metega dan masukkan tepung serbaguna kacau sehingga menjadi bergentel dan masukkan susu cair dan terus mengacau.  Ketepikan.
6.      Dalam bekas empat persegi sapukan mentega pada bahagian dasar dalam dan masukkan 1/3 daripada campuran sos dan daging ayam.  Susun kepingan pasta menutupi keseluruhan bekas.
7.      Di atas kepingan pasta lasagna diletakkan 1/3 lagi campuran sos dan daging ayam, kemudian dilapiskan dengan bahan lapisan dan ditabur dengan mozzarella dan parmesan.
8.      Ulang langkah di atas sehingga menutupi keseluruhan untuk lapisan ketiga.
9.      Tutup pada bahagian atas bekas dengan kepingan aluminum agar wap akan melembutkan kepingan pasta lasagna.  Masukkan kedalam ketuhar selama 15 – 20 minit.
10.  Keluarkan bekas dan buka kepingan aluminum, tambah keju mozarella dan parmesan, dan masukkan semula ke dalam ketuhar tanpa ditutup dengan aluminum selama 15 minit.
11.  Keluarkan untuk dihidang.

Saturday, 22 December 2012

LALA MASAK BERSERAI / CLAMS WITH LEMONGRASS



Clams Cook With Lemongrass

Ingredients

½ kg clams
3 stalks lemon grass - 1 stalk cut, 2 crushed
1 tablespoon homemade ginger-garlic paste 
1 onion sliced
2 cloves of garlic sliced
2 inch ginger cut lengthwise
2 red chillies cut lengthwise
1 tablespoon of sweet and sour sauce
1 tablespoon of oyster sauce
1 teaspoon ground black pepper
1 lemon
Salt
Sugar
Olive oil
Water

Methods

1.    Wash clams thoroughly with to remove the sand in the shell.
2.    Squeeze lemons to get rid of the smell of the soil. Drain and set aside.
3.    Heat the olive oil and sauté the onion, garlic, ginger, chilli paste, red chilli and lemongrass until fragrant.
4.    Put water, tomato sauce, oyster sauce and sweet & sour sauce.
5.    Once boiled, put black pepper powder, salt and sugar to taste.
6.    Put clams and mix thoroughly and let sauce boil.
7.    Serve with white rice.

Lala Masak Serai

Bahan-bahan

½ kg siput lala
3 batang serai – 1 batang dipotong, 2 dititik
1 sudu teh pes halia-bawang putih buatan sendiri 
1 bawang besar dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
2 inci halia dipotong memanjang 1 inci
2 cili merah dipotong memanjang 1 inci
1 sudu besar sos masam manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 biji lemon
Garam
Gula
Minyak zaiton
Air

Langkah-langkah

1.    Lala dicuci sehingga bersih dengan mencuci beberapa kali untuk membuang pasir di dalam kulit. 
2.    Perahkan lemon untuk menghilangkan bau tanah.  Tos dan ketepikan.
3.    Panaskan minyak zaiton dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, pes cili kering, cili merah dan serai sehingga naik bau.
4.    Masukkan sedikit air, sos tomato, sos tiram dan sos masam manis.
5.    Setelah mendidih masukkan serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.
6.    Masukkan lala dan kacau sehingga sebati dan biarkan kuah mendidih.
7.    Hidangkan bersama nasi putih.

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...