Carrots Nuggets
Ingredients
4
inch carrots cut lengthwise
3
cups whole wheat flour
1 onion, sliced
1 - 2 tablespoon carbonated water (7 Up)
Salt
Water
Oil
for frying
Methods
1. Mix cut carrot,
wheat flour, onion and a little salt.
2. Mix until appropriate
consistency. Add carbonated water and stir.
3. By using
appropriate spatula, spoon mixture to fry.
4. Lift it when turn
golden yellow and served.
5. Eat it with any
sauces.
Jemput-jemput
Karot
Bahan-bahan
4 inci karot dipotong memanjang
3 cawan tepong gandum
1 ulas bawang besar dimayang
1 - 2 sudu besar air berkabonat (7 Up)
Garam
Air
Minyak untuk menggoreng
Langkah-langkah
1.
Gaulkan karot yang dipotong, tepong gandum,
bawang besar dan sedikit garam.
2.
Campurkan air sehingga kepakatan
bersesuaian. Tambah air berkabonat dan
gaul.
3.
Dengan menggunakan spatula bersesuaian, ceduk
campuran untuk digoreng.
4.
Setelah menjadi kuning keemasan boleh
diangkat dan dihidangkan.
5.
Boleh dimakan bersama sebarang sos.
Apa fungsi air berkarbonat tu? Sebagai perisa atau ada sebab lain.
ReplyDeleteSalam, terima kasih Bin Muhammad atas komen, fungsi air berkabonat untuk merangupkan jemput-jemput walaupun setelah sejuk. Itu yang dapat diperhatikan setakat ini selain rasa.
DeleteMenyelerakan.. Pandai memasak ye.. :-)
ReplyDeleteSalam AminJohar.com, memang sedap. Dicicah pula dengan sos cili-asam memang menyelerakan. Alhamdulillah, bolehlah memasak sikit-sikit.
DeleteErmmm musim2 hujan nie mmg sesuai kan :)
ReplyDeleteSalam Delima Zamrud, memang sedap dimusim hujan ni. Kena pula dengan pencicah.
Delete