Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Thursday, 14 February 2013

BURGER BAKAR BUATAN SENDIRI / HOMEMADE GRILLED BURGER

Antara bahan-bahan yang digunakan / ingredients used
Bawang dipotong kiub / Cubed cut onion
Kepingan jagung dihancurkan / Crushed corn flakes
Herba dan rempah yang digunakan / Herbs and spices used
 Telor / Egg
Daging kisar / Minced beef
Bahan yang telah digaul / Well mixed ingredients

Siap dibentuk sedia dikukus / Round Shaped and ready to steam
  Siap dibakar / Grilled burger
Siap dihidang / Ready to served
Homemade Grill Burger

Ingredients

400 gm minced beef
2 cups crushed corn flakes into coarse powder
1 egg lightly whisked
1 stalk finely chopped basil leaves
1 onion cut into cubes
1 cup flour
1 tablespoon olive oil
1 teaspoon mixed herbs
1 teaspoon mixed spices
1 teaspoon Italian seasoning

Add-on ingredients

Lettuce
Round cut onion
Round cut tomato
Burger’s bun
A slice of cheddar cheese 
Mayonnaise
Mustard sauce

Methods

1.    Combine all ingredients and mix well.
2.    Form the mixture into round shape to the appropriate thickness.
3.    Steam the burgers until half cooked.
4.    Grill it until cooked.
5.    Prepare with burger’s bun and add-on ingredients.

Burger Bakar Buatan Sendiri

Bahan-bahan

400 gm daging kisar
2 cawan corn flakes dihancurkan menjadi serbuk kasar
1 biji telor dipecah dan dipukul sederhana
1 tangkai daun selasih dipotong halus
1 bawang besar dipotong kiub
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar minyak zaiton
1 sudu teh herba campuran
1 sudu teh rempah campuran
1 sudu teh herba perapan Itali

Bahan-bahan tambahan

Daun salad
Bawang besar dipotong bulat
Tomato dipotong bulat
Roti burger
Sekeping keju cheddar 
Mayonnaise
Sos mustard

Langkah-langkah

1.    Campurkan semua bahan dan gaul rata.
2.    Bentukan campuran menjadi bulat mengikut ketebalan yang sesuai.
3.    Kukuskan burger yang dibentuk sehingga separuh masak.
4.    Bakar diatas api sehingga masak.
5.    Sediakan bersama roti burger dan bahan-bahan tambahan.

Tuesday, 12 February 2013

SOS ASAM CILI BUATAN SENDIRI / HOMEMADE CHILLI SOUR SAUCE



Chilli Sour Sauce

Ingredients

5 to 7 stem dried chilli
3 cloves of garlic
1 tablespoon tamarind juice
1 teaspoon soy sauce
2 tablespoons homemade tomato sauce
1 teaspoon honey
Salt

Methods

1.    Coarsely blend dried chillies and garlic.
2.    Mix well with a range of tamarind juice, honey, soy sauce, salt and tomato sauce until it reaches the desired concentration.
3.    Use it as a dipping sauce for carrot nugget.

Sos Asam Cili

Bahan-bahan

5 – 7 batang cili kering
3 ulas bawang putih
1 sudu besar jus asam jawa
1 sudu teh kicap
2 sudu tomato sos buatan sendiri
1 sudu teh madu
Garam

Langkah-langkah

1.    Kisar kasar cili kering dan bawang putih.
2.    Gaulkan bahan kisaran dengan jus asam jawa, madu, kicap, garam dan sos tomato sehingga mencapai kepekatan yang diingini.
3.    Siap untuk digunakan sebagai sos pencecah bersama jemput-jemput.

Friday, 8 February 2013

SOTO TULANG / BONE SOTO






Bones Soto

Ingredients

Compressed rice (Instant or homemade. For homemade, using a ratio of 1 rice and 3 water – depend on type of rice, cook and pressed it in container)


Ingredients for soup

1 kg beef collarbone
1 packet soto spice
2 tablespoons korma spice
2 large onions - sliced
3 cloves garlic – sliced
2 potatoes – quartered
1 soup bunjut (soup spices in a small tied bag)
Sautee spices (cinnamon, cloves, star anise and cardamom)
Salt
Olive oil

For garnishing/add-on

Potato Croquette - optional
Bean sprouts
Spring onions
Parsley
Fried onions
Bird’s eye chilli in soy sauce

Methods

1.    Bones are cleaned and boiled with tied soup spices bag, salt and ginger-garlic paste in a pressure cooker (if any).
2.    In another container, mix soto spices, korma spices and water to make a paste.
3.    Heat the olive oil in a pan, sauté ginger-garlic paste, multi-purpose paste, sautéed spices, onion, garlic, paste of soto and korma spices until fragrant date.
4.    Pour all the ingredients and potatoes into a container of boiled bone and let it boil.
5.    Prepare compressed rice in a bowl and pour soto soup that has been cooked.
6.    Serve and garnish with garnishing ingredients.

Soto Tulang

Bahan-bahan

Nasi impit (segera atau buat sendiri. Buat sendiri guna nisbah 1 beras dan 3 air, masak dan impitkan dalam bekas)


Bahan Untuk kuah

1 kg tulang selangka lembu
1 peket rempah soto
2 sudu besar rempah korma
1 sudu besar pes pelbagai guna
2 bawang besar - dimayang
3 ulas bawang putih – dimayang
2 biji kentang dibelah empat
1 sup bunjut
Rempah tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
Garam
Minyak zaiton

Bahan hiasan/tambahan

Croquette kentang – optional
Taugeh
Daun bawang
Daun sup
Bawang goreng
Kicap cili padi

Langkah-langkah

1.    Tulang dibersih dan direbus bersama sup bunjut, garam dan pes halia-bawang putih di dalam periuk tekanan (jika ada).
2.    Dalam bekas lain, campurkan rempah soto, rempah korma dan air untuk menjadikan pes.
3.    Panaskan minyak zaiton dalam kuali tumiskan pes halia-bawang putih, pes pelbagai guna, rempah tumis, bawang merah, bawang putih, pes rempah soto dan rempah kurma sehingga naik bau.
4.    Masukkan semua bahan tumisan dan kentang ke dalam bekas rebusan tulang dan biarkan sehingga mendidih.
5.    Sediakan bekas yang mengandungi nasi impit dan masukan kuah soto yang telah masak.
6.    Hidang dan hiaskan dengan bahan hiasan.

Tuesday, 5 February 2013

DAGING KAMBING DAN LEMBU PANGGANG / GRILLED LAMB AND BEEF

Sedia untuk diperap / Ready for marinating
Garam dan lada hitam / Salt and black pepper 
Garam dan lada hitam / Salt and black pepper

 Diperap dengan sos / Marinated with sauce
  Siap dibakar / Grilled lamb and beef
 Siap dibakar / Grilled lamb and beef

Lamb and Beef Grilled

 Ingredients

 3 pieces of lamb (shoulder)
 4 slices of beef (preferred tenderloin)
 1 teaspoon coarsely ground black pepper
 Salt

 Ingredients for marinating sauce

 3 tablespoon olive oil
 1 teaspoon homemade ginger-garlic paste
 1 teaspoon mixed herbs
 1 teaspoon mixed spices
 1 tablespoon lemon juice
 1 tablespoon coarsely ground black pepper
 1 tablespoon BBQ sauce
 1 tablespoons plum sauce
 2 tablespoons creamy-sweet soy sauce
 1 teaspoon ground nutmeg seed
 1 tablespoon of honey

 Methods

1.    Preheat oven at 200 degrees Celsius.
2.    Cleaned meats and tossed.
3.    Sprinkle salt and pepper on both sides of the meat surface.
4.    Mix all ingredients to prepare marinating sauce.
5.    Apply the marinating sauce on both of meat surface.
6.    Marinate for at least 30 minutes.
7.    Enter marinated meat into the oven for 15 to 20 minutes.
(If using a grill pan, place the meat and flip the meat at intervals of 10 to 15 minutes over medium heat)
8.    Once cooked or crisp, ready to be serve with salad, homemade black pepper sauce and mashed potato.

Daging Kambing dan Lembu Panggang

Bahan-bahan

3 keping daging kambing (bahagian bahu)
4 keping daging lembu (bahagian batang pinang)
1 sudu teh serbuk lada hitam
Garam

Bahan-bahan Sos Perapan

3 sudu besar minyak zaiton
1 sudu teh pes halia-bawang putih
1 sudu teh campuran herba
1 sudu teh campuran rempah
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar serbuk kasar lada hitam
1 sudu besar sos BBQ
1 sudu besar sos plum
2 sudu besar kicap lemak manis
1 sudu teh serbuk biji pala
1 sudu besar madu

Langkah-langkah

1.    Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah Celsius.
2.    Daging dibersih dan ditoskan seketika.
3.    Taburkan garam dan lada hitam pada kedua-dua belah permukaan daging.
4.    Campurkan semua bahan bagi menyediakan sos perapan.
5.    Sapukan sos perapan pada kedua-dua permukaan daging.
6.    Perapkan sekurang-kurang 30 minit.
7.    Masukkan daging perapan ke dalam ketuhar selama 15 hingga 20 minit.
(Jika menggunakan kuali pemanggang, letakkan daging dan terbalikkan daging pada sela 10 – 15 minit dengan api sederhana kecil)
8.    Setelah masak atau garing, siap untuk dihidang bersama sayuran, sos lada hitam buatan sendiri dan kentang pusar.

Saturday, 2 February 2013

CROQUETTE KENTANG / POTATO CROQUETTE

  Bahan-bahan yang digunakan / Ingredients used
Campuran tepung, herba dan rempah / Flour mixed with herbs and spices

 Telur / Egg
Kentang pusar dicampur dengan serbuk pala dan keju parmesan / Mashed potato mixed with nutmeg and parmesan cheese
  Serbuk roti / Bread crumb
Siap untuk digoreng / Ready to fry
Siap digoreng / Fried croquette
Siap digoreng / Fried croquette
Potato Croquette

Ingredients

1 cup flour
1 teaspoon mixed spices
1 teaspoon mixed herbs
1 teaspoon nutmeg powder 
2 tablespoons parmesan cheese powder
1 egg, beaten
1 cup bread crumbs
Oil for frying

Methods

1.    Mix well parmesan cheese powder with mashed potatoes.
2.    Form the mashed potatoes into balls.
3.    Mix the flour with herbs and spices.
4.    Roll the mashed potato ball into flour mixture, then dip in container with beaten egg in it and roll the same ball into breadcrumbs.
5.    Rest it for a while.
6.    Heat oil for deep frying, once hot put croquette balls and fry until golden brown.
7.    Serve with the sauce or can be eaten with soto.

Croquette Kentang

Bahan-bahan

1 cawan tepung gandum
1 sudu teh rempah campuran
1 sudu teh herba campuran
1 sudu teh serbuk biji pala 
2 sudu besar serbuk keju parmesan
1 biji telur dipukul
1 cawan serbuk roti
Minyak untuk menggoreng

Langkah-langkah

1.    Masukkan serbuk keju, serbuk biji pala ke dalam kentang putar dan gaulkan sehingga sekata.
2.    Bentukkan kentang putar menjadi bebola.
3.    Gaulkan tepung dengan rempah dan herba.
4.    Gulingkan didalam bekas campuran tepung, kemudian celupkan dalam bekas telur dan seterusnya ke dalam bekas serbuk roti.
5.    Biarkan seketika di dalam bekas.
6.    Panaskan minyak untuk menggoreng dan setelah panas masukkan bebola croquette dan goreng sehingga kuning keemasan.
7.    Angkat dan hidangkan bersama sos atau boleh dimakan bersama soto.

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...