Bones
Soto
Ingredients
Compressed rice (Instant or homemade. For
homemade, using a ratio of 1 rice and 3 water – depend on type of rice, cook
and pressed it in container)
Ingredients
for soup
1 kg beef collarbone
1 packet soto spice
2 tablespoons korma spice
1 tablespoon homemade ginger-garlic paste
1 tablespoon homemade multi-purpose paste
2 large onions - sliced
3 cloves garlic – sliced
2 potatoes – quartered
1 soup bunjut (soup spices in a small
tied bag)
Sautee spices (cinnamon, cloves, star
anise and cardamom)
Salt
Olive oil
For
garnishing/add-on
Potato Croquette - optional
Bean sprouts
Spring onions
Parsley
Fried onions
Bird’s eye chilli in soy sauce
Methods
1.
Bones are
cleaned and boiled with tied soup spices bag, salt and ginger-garlic paste in a
pressure cooker (if any).
2.
In another
container, mix soto spices, korma spices and water to make a paste.
3.
Heat the olive
oil in a pan, sauté ginger-garlic paste, multi-purpose paste, sautéed spices,
onion, garlic, paste of soto and korma spices until fragrant date.
4.
Pour all the
ingredients and potatoes into a container of boiled bone and let it boil.
5.
Prepare
compressed rice in a bowl and pour soto soup that has been cooked.
6.
Serve and garnish
with garnishing ingredients.
Soto Tulang
Bahan-bahan
Nasi
impit (segera atau buat sendiri. Buat sendiri guna nisbah 1 beras dan 3 air,
masak dan impitkan dalam bekas)
Bahan Untuk kuah
1
kg tulang selangka lembu
1
peket rempah soto
2
sudu besar rempah korma
1
sudu besar pes halia-bawang putih
1
sudu besar pes pelbagai guna
2
bawang besar - dimayang
3
ulas bawang putih – dimayang
2
biji kentang dibelah empat
1
sup bunjut
Rempah
tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
Garam
Minyak
zaiton
Bahan hiasan/tambahan
Croquette kentang – optional
Taugeh
Daun
bawang
Daun
sup
Bawang
goreng
Kicap
cili padi
Langkah-langkah
1. Tulang
dibersih dan direbus bersama sup bunjut, garam dan pes halia-bawang putih di
dalam periuk tekanan (jika ada).
2. Dalam bekas
lain, campurkan rempah soto, rempah korma dan air untuk menjadikan pes.
3. Panaskan
minyak zaiton dalam kuali tumiskan pes halia-bawang putih, pes pelbagai guna,
rempah tumis, bawang merah, bawang putih, pes rempah soto dan rempah kurma
sehingga naik bau.
4. Masukkan semua
bahan tumisan dan kentang ke dalam bekas rebusan tulang dan biarkan sehingga mendidih.
5. Sediakan bekas
yang mengandungi nasi impit dan masukan kuah soto yang telah masak.
6. Hidang dan
hiaskan dengan bahan hiasan.
Bone solo looks very delicious... But process seems to be bit lengthy... :-)
ReplyDeleteThanks Helen. The process looks long but it is short with proper planning. Can try it with noodles instead of compressed rice.
DeleteSoto...hidangan enak pengganti nasi berlauk.
ReplyDeleteKalau nak sedap lagi...tambah dengan suhun goreng dan sedikit perahan limau...
Terima kasih Bin Muhammad. Sememang lebih sedap kalau tambah suhun goreng dan kacang tanah serta perahan limau.
DeleteWaaa... terlior tgk soto tu...baru berhajat nk buat esok bila anak2 balik... sedapnyaaa
ReplyDeleteTerima kasih Gee. Silalah mencuba. Kebiasaan soto ayam, boleh mencuba tulang lembu pula.
Deletenice
ReplyDeleteSalam Marsita yahya, thanks, try it.
Delete