Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Friday, 8 February 2013

SOTO TULANG / BONE SOTO






Bones Soto

Ingredients

Compressed rice (Instant or homemade. For homemade, using a ratio of 1 rice and 3 water – depend on type of rice, cook and pressed it in container)


Ingredients for soup

1 kg beef collarbone
1 packet soto spice
2 tablespoons korma spice
2 large onions - sliced
3 cloves garlic – sliced
2 potatoes – quartered
1 soup bunjut (soup spices in a small tied bag)
Sautee spices (cinnamon, cloves, star anise and cardamom)
Salt
Olive oil

For garnishing/add-on

Potato Croquette - optional
Bean sprouts
Spring onions
Parsley
Fried onions
Bird’s eye chilli in soy sauce

Methods

1.    Bones are cleaned and boiled with tied soup spices bag, salt and ginger-garlic paste in a pressure cooker (if any).
2.    In another container, mix soto spices, korma spices and water to make a paste.
3.    Heat the olive oil in a pan, sauté ginger-garlic paste, multi-purpose paste, sautéed spices, onion, garlic, paste of soto and korma spices until fragrant date.
4.    Pour all the ingredients and potatoes into a container of boiled bone and let it boil.
5.    Prepare compressed rice in a bowl and pour soto soup that has been cooked.
6.    Serve and garnish with garnishing ingredients.

Soto Tulang

Bahan-bahan

Nasi impit (segera atau buat sendiri. Buat sendiri guna nisbah 1 beras dan 3 air, masak dan impitkan dalam bekas)


Bahan Untuk kuah

1 kg tulang selangka lembu
1 peket rempah soto
2 sudu besar rempah korma
1 sudu besar pes pelbagai guna
2 bawang besar - dimayang
3 ulas bawang putih – dimayang
2 biji kentang dibelah empat
1 sup bunjut
Rempah tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
Garam
Minyak zaiton

Bahan hiasan/tambahan

Croquette kentang – optional
Taugeh
Daun bawang
Daun sup
Bawang goreng
Kicap cili padi

Langkah-langkah

1.    Tulang dibersih dan direbus bersama sup bunjut, garam dan pes halia-bawang putih di dalam periuk tekanan (jika ada).
2.    Dalam bekas lain, campurkan rempah soto, rempah korma dan air untuk menjadikan pes.
3.    Panaskan minyak zaiton dalam kuali tumiskan pes halia-bawang putih, pes pelbagai guna, rempah tumis, bawang merah, bawang putih, pes rempah soto dan rempah kurma sehingga naik bau.
4.    Masukkan semua bahan tumisan dan kentang ke dalam bekas rebusan tulang dan biarkan sehingga mendidih.
5.    Sediakan bekas yang mengandungi nasi impit dan masukan kuah soto yang telah masak.
6.    Hidang dan hiaskan dengan bahan hiasan.

8 comments :

  1. Bone solo looks very delicious... But process seems to be bit lengthy... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Helen. The process looks long but it is short with proper planning. Can try it with noodles instead of compressed rice.

      Delete
  2. Soto...hidangan enak pengganti nasi berlauk.
    Kalau nak sedap lagi...tambah dengan suhun goreng dan sedikit perahan limau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Bin Muhammad. Sememang lebih sedap kalau tambah suhun goreng dan kacang tanah serta perahan limau.

      Delete
  3. Waaa... terlior tgk soto tu...baru berhajat nk buat esok bila anak2 balik... sedapnyaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Gee. Silalah mencuba. Kebiasaan soto ayam, boleh mencuba tulang lembu pula.

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...