Bahan-bahan yang digunakan / Ingredients used
Campuran tepung, herba dan rempah / Flour mixed with herbs and spices
Kentang pusar dicampur dengan serbuk pala dan keju parmesan / Mashed potato mixed with nutmeg and parmesan cheese
Serbuk roti / Bread crumb
Siap untuk digoreng / Ready to fry
Siap digoreng / Fried croquette
Siap digoreng / Fried croquette
Potato
Croquette
Ingredients
2 cups homemade mashed potatoes
1 cup flour
1 teaspoon mixed spices
1 teaspoon mixed herbs
1 teaspoon nutmeg powder
1 teaspoon nutmeg powder
2 tablespoons parmesan cheese powder
1 egg, beaten
1 cup bread crumbs
Oil for frying
Methods
1.
Mix well parmesan
cheese powder with mashed potatoes.
2.
Form the
mashed potatoes into balls.
3.
Mix the flour
with herbs and spices.
4.
Roll the
mashed potato ball into flour mixture, then dip in container with beaten egg in
it and roll the same ball into breadcrumbs.
5.
Rest it for a
while.
6.
Heat oil for
deep frying, once hot put croquette balls and fry until golden brown.
7.
Serve with the
sauce or can be eaten with soto.
Croquette Kentang
Bahan-bahan
2
cawan kentang putar buatan sendiri
1
cawan tepung gandum
1
sudu teh rempah campuran
1
sudu teh herba campuran
1 sudu teh serbuk biji pala
1 sudu teh serbuk biji pala
2
sudu besar serbuk keju parmesan
1
biji telur dipukul
1
cawan serbuk roti
Minyak
untuk menggoreng
Langkah-langkah
1. Masukkan
serbuk keju, serbuk biji pala ke dalam kentang putar dan gaulkan sehingga
sekata.
2. Bentukkan
kentang putar menjadi bebola.
3. Gaulkan tepung
dengan rempah dan herba.
4. Gulingkan
didalam bekas campuran tepung, kemudian celupkan dalam bekas telur dan
seterusnya ke dalam bekas serbuk roti.
5. Biarkan
seketika di dalam bekas.
6. Panaskan
minyak untuk menggoreng dan setelah panas masukkan bebola croquette dan goreng
sehingga kuning keemasan.
7. Angkat dan
hidangkan bersama sos atau boleh dimakan bersama soto.
Wow...looks so soft & delicious...
ReplyDeleteThanks Helen, yes it is soft and delicious. You should try it.
Delete