Lemon Chicken
Ingredients
1 kg chicken cut into small pieces and removed the bones (bone boiled with salt, garlic and ginger for a broth)
Ingredients for marinating
1½ cups whole wheat flour
3 tablespoon corn flour
1 whole egg
1 teaspoon coarse ground black pepper
1 teaspoon of mixed spice
1 teaspoon of turmeric powder
1 tablespoon chili powder (for who wants to taste spicy)
1 table spoon homemade ginger-garlic paste
Salt
Chicken broth
Ingredient for sauce
3 tablespoons butter
2 pieces of lemon (skin peeled grated for lemon zest, lemon squeezed to get the juice)
1 onion sliced
3 cloves garlic sliced
Fried curry leaves
Sliced fried dried chillies
Oil for frying
Chicken broth
Salt
Sugar
Methods
Bahan-bahan
1 kg ayam dipotong kecil dan ditanggalkan tulang (tulang direbus bersama garam, bawang putih dan halia untuk air rebusan)
Bahan perapan
1½ cawan tepong gandum
3 sudu besar tepong jagung
1 biji telor
1 sudu teh serbuk kasar lada hitam
1 sudu teh rempah campuran
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk cili (untuk yang mahu rasa pedas)
1 sudu besar pes halia-bawang putih
Garam
Air rebusan ayam
Bahan sos
3 sudu besar mentega
2 biji lemon (kulit disagat untuk mendapatkan lemon zest, lemon diperah untuk dapatkan jus)
1 bawang besar dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
Daun kari yang digoreng
Hirisan cili kering yang digoreng
Minyak untuk mengoreng
Air rebusan ayam
Garam
Gula
Langkah-langkah
1½ cups whole wheat flour
3 tablespoon corn flour
1 whole egg
1 teaspoon coarse ground black pepper
1 teaspoon of mixed spice
1 teaspoon of turmeric powder
1 tablespoon chili powder (for who wants to taste spicy)
1 table spoon homemade ginger-garlic paste
Salt
Chicken broth
Ingredient for sauce
3 tablespoons butter
2 pieces of lemon (skin peeled grated for lemon zest, lemon squeezed to get the juice)
1 onion sliced
3 cloves garlic sliced
Fried curry leaves
Sliced fried dried chillies
Oil for frying
Chicken broth
Salt
Sugar
Methods
- Chicken is marinated with a mixture of wheat flour, corn flour, egg, salt, mixed spice, ginger-garlic paste, turmeric powder, chilli powder, coarse black pepper powder with a little chicken stock.
- Put aside marinated chicken for 30 minutes.
- After 30 minutes, deep fry chicken until golden brown. Drain and set aside.
- Heat a pan and add the butter and a little cooking oil.
- Add onion and garlic until fragrant.
- Add lemon juice and chicken broth, stir evenly. Put in lemon zest and sliced lemon.
- Add salt and sugar to taste. Add corn flour and water mixture to thicken the sauce.
- Add fried curry leaves and fried dried chillies.
- Pour sauce over fried and dried chicken and ready to serve.
Bahan-bahan
1 kg ayam dipotong kecil dan ditanggalkan tulang (tulang direbus bersama garam, bawang putih dan halia untuk air rebusan)
Bahan perapan
1½ cawan tepong gandum
3 sudu besar tepong jagung
1 biji telor
1 sudu teh serbuk kasar lada hitam
1 sudu teh rempah campuran
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk cili (untuk yang mahu rasa pedas)
1 sudu besar pes halia-bawang putih
Garam
Air rebusan ayam
Bahan sos
3 sudu besar mentega
2 biji lemon (kulit disagat untuk mendapatkan lemon zest, lemon diperah untuk dapatkan jus)
1 bawang besar dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
Daun kari yang digoreng
Hirisan cili kering yang digoreng
Minyak untuk mengoreng
Air rebusan ayam
Garam
Gula
Langkah-langkah
- Ayam digaul dengan campuran tepong gandum, tepong jagung, telor, garam, rempah campuran, pes halia-bawang putih, serbuk kunyit, serbuk cili, serbuk lada hitam dengan sedikit air rebusan ayam.
- Ketepikan perapan selama 30 minit.
- Selepas 30 minit, ayam digoreng sehingga kuning keemasan. Tos dan ketepikan.
- Panaskan kuali dan masukkan mentega dan sedikit minyak masak.
- Masukkan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan jus lemon dan air rebusan ayam, kacau sekata. Masukkan lemon zest dan potongan lemon.
- Perisakan dengan garam dan gula. Masukkan campuran tepong jagung dan air untuk pekatkan sos.
- Masukkan daun kari dan cili kering.
- Tuangkan sos ke atas ayam yang ditoskan dan siap untuk dihidang.
Lauk kesukaan ni :D
ReplyDeleteSalam Amin A. R. Terima kasih komen, Bolehlah mencuba sendiri lepas ni.
Deletesedap2..kalu boleh makan sedap tu..hehehe
ReplyDeleteTerima kasih gomo merah komen. Memang sedap, bolehlah cuba. Bahan-bahan mudah diperolehi.
Delete