Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Saturday, 4 January 2014

AYAM LEMON / LEMON CHICKEN




Lemon Chicken

Ingredients

1 kg chicken cut into small pieces and removed the bones (bone boiled with salt, garlic and ginger for a broth)
Ingredients for marinating 

1½ cups whole wheat flour
3 tablespoon corn flour
1 whole egg
1 teaspoon coarse ground black pepper
1 teaspoon of mixed spice
1 teaspoon of turmeric powder
1 tablespoon chili powder (for who wants to taste spicy)
1 table spoon homemade ginger-garlic paste
Salt
Chicken broth

Ingredient for sauce

3 tablespoons butter
2 pieces of lemon (skin peeled grated for lemon zest, lemon squeezed to get the juice)
1 onion sliced
3 cloves garlic sliced
Fried curry leaves
Sliced ​​fried dried chillies
Oil for frying
Chicken broth
Salt
Sugar

Methods
  1. Chicken is marinated with a mixture of wheat flour, corn flour, egg, salt, mixed spice, ginger-garlic paste, turmeric powder, chilli powder, coarse black pepper powder with a little chicken stock. 
  2. Put aside marinated chicken for 30 minutes. 
  3. After 30 minutes, deep fry chicken until golden brown. Drain and set aside. 
  4. Heat a pan and add the butter and a little cooking oil. 
  5. Add onion and garlic until fragrant. 
  6. Add lemon juice and chicken broth, stir evenly. Put in lemon zest and sliced lemon. 
  7. Add salt and sugar to taste. Add corn flour and water mixture to thicken the sauce. 
  8. Add fried curry leaves and fried dried chillies. 
  9. Pour sauce over fried and dried chicken and ready to serve.
Ayam Lemon

Bahan-bahan

1 kg ayam dipotong kecil dan ditanggalkan tulang (tulang direbus bersama garam, bawang putih dan halia untuk air rebusan)

Bahan perapan

1½ cawan tepong gandum
3 sudu besar tepong jagung
1 biji telor
1 sudu teh serbuk kasar lada hitam
1 sudu teh rempah campuran
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk cili (untuk yang mahu rasa pedas)
1 sudu besar pes halia-bawang putih
Garam
Air rebusan ayam

Bahan sos

3 sudu besar mentega
2 biji lemon (kulit disagat untuk mendapatkan lemon zest, lemon diperah untuk dapatkan jus)
1 bawang besar dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
Daun kari yang digoreng
Hirisan cili kering yang digoreng
Minyak untuk mengoreng
Air rebusan ayam
Garam
Gula

Langkah-langkah
  1. Ayam digaul dengan campuran tepong gandum, tepong jagung, telor, garam, rempah campuran, pes halia-bawang putih, serbuk kunyit, serbuk cili, serbuk lada hitam dengan sedikit air rebusan ayam.
  2. Ketepikan perapan selama 30 minit.
  3. Selepas 30 minit, ayam digoreng sehingga kuning keemasan. Tos dan ketepikan.
  4. Panaskan kuali dan masukkan mentega dan sedikit minyak masak.
  5. Masukkan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
  6. Masukkan jus lemon dan air rebusan ayam, kacau sekata. Masukkan lemon zest dan potongan lemon.
  7. Perisakan dengan garam dan gula. Masukkan campuran tepong jagung dan air untuk pekatkan sos.
  8. Masukkan daun kari dan cili kering.
  9. Tuangkan sos ke atas ayam yang ditoskan dan siap untuk dihidang.

4 comments :

  1. Replies
    1. Salam Amin A. R. Terima kasih komen, Bolehlah mencuba sendiri lepas ni.

      Delete
  2. sedap2..kalu boleh makan sedap tu..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih gomo merah komen. Memang sedap, bolehlah cuba. Bahan-bahan mudah diperolehi.

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...