Chicken in Roasted Coconut-Soy Sauce
Ingredients
½ kg chicken cut into small pieces
3 large potatoes, cut into wedges
1 onion ground
2 cloves of garlic blended
1 table spoon homemade ginger-garlic paste
2 table spoons homemade chili paste
1 table spoon multi-purpose paste
3 tablespoons of turmeric powder
2 tablespoons curry powder
¼ teaspoon ground fennel seeds
¼ teaspoon ground cumin
¼ teaspoon ground coriander
Sweet-creamy soy sauce
Evaporated milk
Roasted coconut
Black pepper powder
Curry leaves
Salt
Sugar
Cooking oil
Methods
- Marinate chicken with turmeric powder, salt and ground materials for 30 minutes.
- Fry marinated chicken until half cooked. Put aside.
- Fry the potatoes partially cooked. Put aside.
- Sauté the homemade pastes until fragrant .
- Put curry powder, cumin, aniseed and coriander. Pour a little water to prevent the mixture from burnt.
- Pour sweet-creamy soy sauce, stirring until smooth .
- Put black pepper and continue to stir.
- Put roasted coconut, evaporated milk, salt and sugar to taste .
- Once boiling add the fried chicken and potatoes.
- Stir and allow to boil and let the chicken and potatoes cook.
- Serve and garnish with parsley and carrots .
Bahan-bahan
½ kg ayam dipotong kecil
3 biji kentang dipotong wedges
1 labu bawang besar dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
1 sudu besar pes halia-bawang putih
2 sudu besar pes cili kisar
1 sudu besar pes pelbagai guna
3 sudu besar serbuk kunyit
2 sudu besar serbuk rempah kari
¼ sudu kecil serbuk jintan manis
¼ sudu kecil serbuk jintan putih
¼ sudu kecil serbuk ketumbar
Kicap lemak manis
Susu sejat
Kerisek
Serbuk lada hitam
Daun kari
Garam
Gula
Minyak masak
Langkah-langkah
- Ayam yang digaul dengan serbuk kunyit, garam dan bahan yang dikisar dan diperap selama 30 minit.
- Ayam yang telah diperap digoreng separa masak. Asingkan ayam yang telah digoreng.
- Gorengkan kentang separa masak. Asingkan.
- Menggunakan minyak gorengan, tumis pes-pes sehingga naik bau.
- Masukkan rempah kari, jintan putih, jintan manis dan ketumbar. Masukkan sedikit air untuk mengelakkan campuran hangus.
- Masukkan kicap lemak manis, kacau sehingga sebati.
- Masukkan serbuk lada hitam dan kacau.
- Masukkan sedikit kerisek, susu cair, garam dan gula secukup rasa.
- Setelah mendidih masukkan susu cair dan masukkan ayam dan kentang yang telah digoreng.
- Kacau dan biarkan sehingga mendidih supaya ayam dan kentang masak.
- Hidangkan dan hiaskan dengan daun sup dan lobak merah.
wahh.. menarik ni.. selalu i masak kicap biasa je.. boleh cuba nanti :))
ReplyDeleteSalam, terima kasih singgah. Boleh dipelbagaikan masak kicap ini. Boleh juga mencuba 'Ayam masak black rose', anak-anak mesti suka. resepi di http://cooking-engineer.blogspot.com/2012/12/ayam-masak-black-rose-black-rose-chicken.html#axzz3LOEvDibX
Deletetak pena lg rasa kicap + kerisik ni...
ReplyDelete