Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Monday, 28 January 2013

AYAM PANGGANG ROSEMARY BEREMPAH / SPICY ROSEMARY ROASTED CHICKEN

 Bahan yang digunakan / Ingredients used
Campuran dibungkus dan dibakar / Wrap the ingredients for baking
   Ayam setelah dipanggang / Roasted chicken
 Siap untuk dihidang / Ready to serve
Spicy Rosemary Roasted Chicken

Ingredients

2 whole chicken thighs
Aluminum foils

Coating Ingredients (mixed separately)

1 tablespoon mixed spices
1 tablespoon mixed herbs
Olive oil
1 tablespoon coarsely blended black pepper
2 tablespoons creamy-sweet soy sauce
1 tablespoon of oyster sauce
1 teaspoon honey

Topping / decoration

1 sprig fresh rosemary
1 potato cut in wedges
1 large onion quartered
2 inch carrots cut lengthwise
1 tomato quartered

Methods

1.    Preheat oven at 170 degrees Celsius for 15 minutes.
2.    Coat chicken with coating ingredients and place in container for roasting.
3.    Place the topping ingredients into the same container.
4.    Wrap the container with aluminum foils and roast in oven.
5.    After 25 to 30 minutes of roasting, remove and unwrapped the aluminum foils.
6.    Roast the chicken uncover for another 15 minutes.
7.    After it turn yellowish, take it out and serve.
8.    Serve it with all types of rice.

Ayam Panggang Rosemary Berempah

Bahan-bahan

2 peha ayam
Kepingan aluminium pembungkus

Bahan lumuran (dicampur berasingan)

1 sudu besar campuran rempah
1 sudu besar campuran herba
Minyak zaiton
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 sudu besar kicap lemak manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh madu

Bahan taburan/hiasan

1 tangkai daun rosemary segar
1 kentang dipotong wedges
1 bawang besar dibelah empat
2 inci lobak merah dipotong memanjang
1 tomato dibelah empat

Langkah-langkah

1.    Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celsius selama 15 minit.
2.    Lumur rata ayam dengan bahan lumuran dan letakkan dalam bekas untuk dibakar.
3.    Letakkan bahan-bahan taburan ke dalam bekas yang sama.
4.    Bungkus bekas dengan kepingan aluminium dan masukkan ke dalam ketuhar.
5.    Selepas 25 – 30 minit dibakar, keluarkan dan buka kepingan aluminium.
6.    Masukkan semula ayam dan bakar lagi selama 15 minit.
7.    Selepas kekuningan keluar dan hidangkan.
8.    Sesuai dimakan dengan semua jenis nasi.

2 comments :

  1. Looks yummy...:-)


    Helen
    http://myworldmyhome2012.blogspot.in

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Helen for the comment, you try it and give the feedback.

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...