Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Thursday, 3 January 2013

JEMPUT-JEMPUT KAROT / CARROT NUGGET


Carrots Nuggets

Ingredients

4 inch carrots cut lengthwise
3 cups whole wheat flour
1 onion, sliced
1 - 2 tablespoon carbonated water (7 Up)
Salt
Water
Oil for frying

Methods

1.    Mix cut carrot, wheat flour, onion and a little salt.
2.    Mix until appropriate consistency. Add carbonated water and stir.
3.    By using appropriate spatula, spoon mixture to fry.
4.    Lift it when turn golden yellow and served.
5.    Eat it with any sauces.

Jemput-jemput Karot

Bahan-bahan

4 inci karot dipotong memanjang
3 cawan tepong gandum
1 ulas bawang besar dimayang
1 - 2 sudu besar air berkabonat (7 Up)
Garam
Air
Minyak untuk menggoreng

Langkah-langkah

1.    Gaulkan karot yang dipotong, tepong gandum, bawang besar dan sedikit garam.
2.    Campurkan air sehingga kepakatan bersesuaian.  Tambah air berkabonat dan gaul.
3.    Dengan menggunakan spatula bersesuaian, ceduk campuran untuk digoreng.
4.    Setelah menjadi kuning keemasan boleh diangkat dan dihidangkan.
5.    Boleh dimakan bersama sebarang sos.

6 comments :

  1. Apa fungsi air berkarbonat tu? Sebagai perisa atau ada sebab lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, terima kasih Bin Muhammad atas komen, fungsi air berkabonat untuk merangupkan jemput-jemput walaupun setelah sejuk. Itu yang dapat diperhatikan setakat ini selain rasa.

      Delete
  2. Menyelerakan.. Pandai memasak ye.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam AminJohar.com, memang sedap. Dicicah pula dengan sos cili-asam memang menyelerakan. Alhamdulillah, bolehlah memasak sikit-sikit.

      Delete
  3. Ermmm musim2 hujan nie mmg sesuai kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Delima Zamrud, memang sedap dimusim hujan ni. Kena pula dengan pencicah.

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...