Spicy Crunchy Fried Chicken
Ingredients
1 chicken cut into 12 parts
1 tablespoon homemade multi-purpose paste
1 teaspoon homemade ginger - garlic paste
2 tablespoons chili powder
3 tablespoons curry species
2 eggs
1 teaspoon mixed spices
1 teaspoon mixed herbs
2 cups corn flakes, crushed
3 tablespoons lemon juice
1 cup rice flour
2 cups flour
1 tablespoon turmeric powder
1 teaspoon coarsely ground black pepper
Salt
Sugar
Carbonated water
Cooking oil
Methods
- Mix flour and rice flour. Add chili powder, curry powder, mixed spice, mixed herb, coarse black pepper, salt and sugar. Mix it well.
- Put multipurpose paste, garlic-ginger paste and mixed with the above mixture.
- Add lemon juice, eggs and mixed with carbonated water.
- Add chicken and mixed and marinated for at least 10 minutes.
- In other containers put corn flakes. Roll marinated chicken into corn flakes and fried individually.
- Once chicken turn golden brown, remove and drain briefly.
- Ready to be served with a sauce.
Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong 12 bahagian
1 sudu besar pes pelbagai guna
1 sudu teh pes halia-bawang putih
2 sudu besar serbuk cili
3 sudu besar rempah kari daging
2 biji telur
1 sudu teh rempah campuran (mixed spices)
1 sudu teh campuran herba kering (mixed herbs)
2 cawan kepingan jagung, dihancurkan
3 sudu besar juslemon
1 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam ditumbuk kasar
Garam
Gula
Air berkabonat
Minyak masak
Langkah-langkah
- Campurkan tepung gandum dan tepung beras. Tambahkan serbuk cili, rempah kari, rempah campuran, campuran herba kering, lada hitam, garam dan gula. Gaul sebati.
- Masukan pes pelbagai-guna, pes halia bawang putih dan digaul bersama campuran di atas.
- Masukkan jus lemon, telor dan digaul bersama air berkabonat.
- Masukkan ayam dan digaul dan diperap sekurang-kurang 10 minit.
- Dalam bekas yang lain masukkan kepingan jagung. Ayam yang diperap digaul dalam bekas kepingan jagung satu persatu dan digoreng tenggelam dalam kuali.
- Setelah gorengan menjadi kuning keemasan, angkat dan toskan seketika.
- Siap untuk dihidang dengan sos.
No comments :
Post a Comment