Prawn Baryani
Ingredients
½ kg fresh prawn (medium size)
5 tablespoons baryani spice
3 tablespoons homemade blended chili paste
2 tablespoons homemade ginger-garlic paste
2 tablespoons onion paste
4 tablespoons homemade tomato sauce /tomato puree
4 tablespoons ghee
1 sprig of mint
Coriander leaves and spring onions
1 cup evaporated milk
2 teaspoons almond
1 small lemon
Salt
Sugar
Methods
- Washed and marinated prawn for at least 15 minutes with ghee, a range of ginger-garlic paste, onion, spices baryani, minced chili paste, squeezed lemon, mint leaves, almond powder, coriander leaves and spring onions in a saucepan.
- Once enough marinated time, heat the pot until oil comes out from the paste.
- Add evaporated milk and mix evenly.
- Season it with salt and sugar.
- Ready to eat.
Ingredients
4 cups basmati rice
5 tablespoons paste/gravy from prawn baryani
1 onion, cut round
Sauté 4 bunch of spices (cinnamon, star anise, cloves, cardamom)
½ tomatoes (optional)
1 stick of red chilies (optional)
½ can of evaporated milk
1 tablespoon egg-yellow coloring
Salt
Sugar
Mint leaves (optional)
Pandan leaves
Ghee
Water, same quantity with rice
Methods
- Soak the rice for about 30 minutes.
- Boil rice until expand, tossed it. (to maintained the length of rice)
- Heat a pan with ghee. Sauté baryani spices and four bunch of spices. Put the pandan leaves, mint leaves and onion.
- Squeeze tomato and broken chili and put into the pot. Put paste which has been prepared. Stir until fragrant.
- After evenly mix, pour water.
- After boiling, sprinkle salt and sugar to taste. Add the evaporated milk and stir well.
- Add pre-cooked rice and stir thoroughly.
- Cover the pot and wait until cook. Stir gently so that rice is not broken.
- Separate small portion and mix with egg-yellow food coloring.
Bahan-bahan
½ kg udang segar (sais sederhana)
5 sudu besar rempah baryani
3 sudu besar pes cili kisar buatan sendiri
2 sudu besar kisaran halia-bawang putih buatan sendiri
2 sudu besar pes bawang besar
4 sudu besar sos tomato / tomato puree buatan sendiri
4 sudu besar minyak sapi
1 tangkai daun pudina
Daun sup dan daun bawang
1 cawan susu cair
2 sudu teh serbuk badam
1 biji lemon
Garam
Gula
Langkah-langkah
- Daging dicuci dan diperap selama sekurang-kurangnya 15 minit dengan minyak sapi, kisaran halia-bawang putih, pes bawang besar, rempah baryani, pes cili kisar, perahan lemon, daun pudina, serbuk badam, daun sup dan daun bawang dalam periuk.
- Setelah perapan sekata panaskan periuk sehingga pecah minyak.
- Masukkan susu cair dan gaul sehingga sekata.
- Perisakan dengan garam dan gula setelah daging menjadi lembut.
- Siap untuk dihidang bersama nasi.
Bahan-bahan
4 cawan beras Basmathi
5 sudu pes/kuah baryani udang
1 ulas bawang besar dipotong bulat
Rempah tumis 4 serangkai (kayu manis, bunga lawang, cengkih, pelaga)
Minyak sapi
½ biji tomato (optional)
1 batang cili merah (optional)
½ tin susu cair
1 sudu besar pewarna kuning
Garam
Gula
Daun pudina (optional)
Daun pandan
Air sama kuantiti dengan beras
Langkah-langkah
- Rendam beras selama lebih kurang 30 minit.
- Rebus beras sehingga kembang, toskan. (untuk mengekalkan saiz beras yang panjang)
- Panaskan periuk beserta minyak sapi. Tumiskan rempah 4 serangkai. Masukkan daun pandan, daun pudina dan bawang besar.
- Ramas tomato serta patahkan cili merah dan masukkan kedalam periuk. Masukkan paste baryani yang telah disediakan. Kacau sehingga naik bau.
- Setelah campuran sekata masukkan air mengikut sukatan beras.
- Setelah mendidih masukan garam dan gula secukup rasa. Masukkan susu cair dan kacau.
- Masukkan nasi yang telah direbus dan ditoskan, kacau seketika,
- Tutup periuk dan tunggu sehingga kering dan masak. Kacau perlahan-lahan agar beras tidak patah.
- Asingkan sedikit dan digaul dengan pewarna kuning telur dan taburkan bersama nasi yang telah masak.
No comments :
Post a Comment