Chicken in Spicy Tomatoes Gravy Using Magic Grill
Ingredients
1 chicken cut into small pieces
2 cups homemade tomato paste
2 tablespoons homemade chili paste
1 teaspoon homemade ginger-garlic paste
1 teaspoon homemade multi-purpose paste
½ teaspoon turmeric powder
Sautéed spices (cinnamon, star anise, cloves, cardamom)
Parsley
Basil leaves (optional)
1 stalk lemongrass
Olive oil
Salt
Sugar
Dried tamarind
Methods
1 chicken cut into small pieces
2 cups homemade tomato paste
2 tablespoons homemade chili paste
1 teaspoon homemade ginger-garlic paste
1 teaspoon homemade multi-purpose paste
½ teaspoon turmeric powder
Sautéed spices (cinnamon, star anise, cloves, cardamom)
Parsley
Basil leaves (optional)
1 stalk lemongrass
Olive oil
Salt
Sugar
Dried tamarind
Methods
- Heat the olive oil in a magic grill.
- Sauté sautéed spices, lemon grass, ginger-garlic paste, multi-purpose paste and ground chili paste until fragrant.
- Put tomato paste, turmeric powder and chicken. Mix well and add a little water.
- Put dried tamarind, parsley and basil leaves.
- Sprinkle salt and sugar to taste.
- Close and preheat magic grill on medium heat for 5 - 10 minutes.
- Ready to be serve.
Ayam Masak Merah Menggunakan Pemanggang Ajaib
Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong kecil
2 cawan pes tomato buatan sendiri
2 sudu besar pes cili kisar
1 sudu teh pes halia-bawang putih
1 sudu teh pes pelbagai guna
½ sudu teh serbuk kunyit
Rempah menumis (kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, bua pelaga)
Daun sup
Daun selasih (optional)
1 batang serai
Minyak zaiton
Garam
Gula
Asam keping
Langkah-langkah
1 ekor ayam dipotong kecil
2 cawan pes tomato buatan sendiri
2 sudu besar pes cili kisar
1 sudu teh pes halia-bawang putih
1 sudu teh pes pelbagai guna
½ sudu teh serbuk kunyit
Rempah menumis (kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, bua pelaga)
Daun sup
Daun selasih (optional)
1 batang serai
Minyak zaiton
Garam
Gula
Asam keping
Langkah-langkah
- Panaskan minyak zaiton dalam pemanggang ajaib.
- Tumiskan rempah menumis, serai, pes halia-bawang putih, pes serbaguna dan pes cili kisar sehingga naik bau.
- Masukkan pes tomato, serbuk kunyit dan ayam. Gaul rata dan masukkan sedikit air.
- Masukkan asam keeping, daun sup dan daun selasih.
- Perisakan dengan garam dan gula.
- Tutup pemanggang ajaib dan panaskan pada api sederhana selama 5 - 10 minit.
- Siap untuk dihidang.
No comments :
Post a Comment