Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Tuesday, 18 September 2012

AIR ASAM PENCICAH / HOT SOUR SAUCE DIP



Hot Sour Sauce Dip

Ingredients

5 tomatoes cut in half round
5 onions cut in half round
½ lemons - for juice
1 sprig of mint leaves - finely clipped
Tamarind - for juice
Honey
Salt

For sauce (sambal belacan) ground
7-8 stems of red chilies
1 Onion 
1 inch shrimp paste
Tamarind juice
Toasted coconut
Methods

1.    Mix and stir in tomatoes, onions and mint leaves.
2.    Pour sambal belacan sauce and mix until well blended.
3.    Squeeze lemon juice and add it with the tamarind juice.
4.    Honey and salt to taste
5.    Best eaten with all kinds of rice and grill fish or meat/chicken.

Air Asam

Bahan-bahan

5 biji tomato dipotong separuh bulat
5 ulas bawang besar dipotong separuh bulat
½ biji lemon – untuk jus
1 tangkai daun pudina – diracik halus
Asam jawa – untuk jus
Madu
Garam

Untuk sos (sambal belacan) dikisar
7-8 batang cili merah
1 bawang besar 
1 inci belacan
Air asam jawa
Kerisek
Langkah-langkah

1.    Campur dan gaulkan tomato, bawang besar dan  daun pudina.
2.    Masukkan sos sambal belacan dan gaul sehingga sebati.
3.    Perahkan jus lemon dan masukkan bersama jus asam jawa.
4.    Perisakan dengan madu dan garam.
5.    Sedap dimakan dengan hidangan perlbagai jenis nasi dan ikan bakar atau daging atau ayam.

2 comments :

  1. Salam ELC. kebetulan semlm buat juga air asam cicah ikan bakar....berselera mkn...

    ReplyDelete
  2. Salam Mamasya, tentu sedap cicah dengan ikan bakar tu. Jadi pasangan dengan nasi arab pun sedap ni.

    ReplyDelete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...