Hot
Sour Sauce Dip
Ingredients
5 tomatoes cut in half round
5 onions cut in half
round
½ lemons - for juice
1 sprig of mint leaves - finely
clipped
Tamarind - for juice
Honey
Salt
For sauce (sambal belacan) ground
7-8 stems of red chilies
1 Onion
1 inch shrimp paste
1 inch shrimp paste
Tamarind juice
Toasted coconut
Methods
1.
Mix and stir
in tomatoes, onions and mint leaves.
2.
Pour sambal
belacan sauce and mix until well blended.
3.
Squeeze lemon
juice and add it with the tamarind juice.
4.
Honey and salt
to taste
5.
Best eaten
with all kinds of rice and grill fish or meat/chicken.
Air Asam
Bahan-bahan
5
biji tomato dipotong separuh bulat
5
ulas bawang besar dipotong separuh bulat
½
biji lemon – untuk jus
1
tangkai daun pudina – diracik halus
Asam
jawa – untuk jus
Madu
Garam
Untuk
sos (sambal belacan) dikisar
7-8
batang cili merah
1 bawang besar
1 inci belacan
1 inci belacan
Air
asam jawa
Kerisek
Langkah-langkah
1. Campur dan
gaulkan tomato, bawang besar dan daun
pudina.
2. Masukkan sos
sambal belacan dan gaul sehingga sebati.
3. Perahkan jus
lemon dan masukkan bersama jus asam jawa.
4. Perisakan
dengan madu dan garam.
5. Sedap dimakan
dengan hidangan perlbagai jenis nasi dan ikan bakar atau daging atau ayam.
Salam ELC. kebetulan semlm buat juga air asam cicah ikan bakar....berselera mkn...
ReplyDeleteSalam Mamasya, tentu sedap cicah dengan ikan bakar tu. Jadi pasangan dengan nasi arab pun sedap ni.
ReplyDelete