Layered
Bukhara Rice with Lamb
Ingredients
3 cups bathmathi rice
3 - 4 cups water/lamb broth (depending
on the brand of rice)
¼ cans (250 ml) evaporated milk
½ can (250 ml) tomato soup
1 teaspoon homemade ginger-garlic paste
1 onion sliced
4 cloves of garlic sliced
Sautéed spices (cinnamon, star anise,
cloves, cardamom)
3 tablespoons homemade mandy spices
Pandan leaves
Mint leaves
2 bay leaves
½ kg lamb (Boil with mandy spices,
onion, garlic and salt for the broth)
3 tablespoons olive oil
Sugar
Salt
Methods
1.
Washed and
soaked rice for 30 minutes to 1 hour. Drained and mixed with mandy spices.
2.
Heat olive oil
in rice cooker and sauté fried spices, all paste, cut onion and garlic until
fragrant and translucent.
3.
Put bay
leaves, pandan leaves and mint leaves. Stir until quite withered.
4.
Add tossed
rice and fry until rice become transparent (for about 5 minutes).
5.
Pour lamb
broth, tomato soup and evaporated milk.
6.
Cover the pot
and cook until almost cooked.
7.
Prepare baking
pan and rubbed it with ghee.
8.
Pour the rice
into baking pan until it becomes one layer then covered it with pre-cooked lamb
and ending with rice layer.
9.
Cover the container
with aluminum foil.
10.
Bake for 15 to
25 minutes at 170 degrees Celsius.
11.
Remove it once
cooked and served it hot with salsa salad and honey-spicy sauce.
Nasi Bukhara Berlapis Lauk Daging Kambing
Bahan-bahan
3
cawan beras bathmathi
3
- 4 cawan air / air rebusan kambing (bergantung pada jenama beras)
¼
tin (250 ml) susu sejat
½
tin (250 ml) sup tomato
1
sudu teh pes halia bawang putih buatan sendiri
1
bawang besar dimayang
4
ulas bawang putih dimayang
Rempah
tumis (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
3
sudu rempah mandy buatan sendiri
Daun
pandan
Daun
pudina
2
helai daun bay
½
kg daging kambing (Rebus bersama rempah mandy, bawang, bawang putih dan garam
untuk kuahnya)
3
sudu besar minyak zaitun
Gula
Garam
Langkah-langkah
1. Beras dibasuh
dan direndam selama 30 minit hingga 1 jam.
Dikeringkan dan dicampur dengan rempah mandy.
2. Panaskan
minyak zaitun dalam periuk nasi dan tumis rempah tumis, semua pes, bawang besar
dan bawang putih sehingga wangi dan lutsinar.
3. Masukkan daun
bay, daun pandan dan daun pudina. Kacau sehingga agak kering.
4. Masukkan beras
yang digaul dengan rempah dan goreng sehingga beras menjadi lutsinar (kira-kira
5 minit).
5. Tuangkan air
rebusan kambing, sup tomato dan susu sejat.
6. Tutup periuk
dan masak sehingga hampir masak.
7. Sediakan
dulang pembakar dan disapu dengan minyak.
8. Masukkan nasi
ke dalam dulang pembakar sehingga ia menjadi satu lapisan kemudian ditutup
dengan daging kambing pra-masak dan berakhir dengan lapisan nasi.
9. Tutup bekas
dengan aluminium foil.
10. Bakar selama
15 hingga 25 minit pada 170 darjah Celsius.
11. Bila masak, dihidangkan
panas bersama salad salsa dan kuah madu berempah.
Kambing is my favourite. Mmng sedap tapi ramai org tkt nak makan kambing.
ReplyDelete