Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Sunday, 4 August 2013

NASI BUKHARA BERLAPIS DAGING KAMBING / LAYERED LAMB BUKHARA RICE





Layered Bukhara Rice with Lamb

Ingredients

3 cups bathmathi rice
3 - 4 cups water/lamb broth (depending on the brand of rice)
¼ cans (250 ml) evaporated milk
½ can (250 ml) tomato soup
1 onion sliced
4 cloves of garlic sliced
Sautéed spices (cinnamon, star anise, cloves, cardamom)
3 tablespoons homemade mandy spices
Pandan leaves
Mint leaves
2 bay leaves
½ kg lamb (Boil with mandy spices, onion, garlic and salt for the broth)
3 tablespoons olive oil
Sugar
Salt

Methods

1.    Washed and soaked rice for 30 minutes to 1 hour. Drained and mixed with mandy spices.
2.    Heat olive oil in rice cooker and sauté fried spices, all paste, cut onion and garlic until fragrant and translucent.
3.    Put bay leaves, pandan leaves and mint leaves. Stir until quite withered.
4.    Add tossed rice and fry until rice become transparent (for about 5 minutes).
5.    Pour lamb broth, tomato soup and evaporated milk.
6.    Cover the pot and cook until almost cooked.
7.    Prepare baking pan and rubbed it with ghee.
8.    Pour the rice into baking pan until it becomes one layer then covered it with pre-cooked lamb and ending with rice layer.
9.    Cover the container with aluminum foil.
10. Bake for 15 to 25 minutes at 170 degrees Celsius.
11. Remove it once cooked and served it hot with salsa salad and honey-spicy sauce.

Nasi Bukhara Berlapis Lauk Daging Kambing

Bahan-bahan

3 cawan beras bathmathi
3 - 4 cawan air / air rebusan kambing (bergantung pada jenama beras)
¼ tin (250 ml) susu sejat
½ tin (250 ml) sup tomato
1 bawang besar dimayang
4 ulas bawang putih dimayang
Rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
Daun pandan
Daun pudina
2 helai daun bay
½ kg daging kambing (Rebus bersama rempah mandy, bawang, bawang putih dan garam untuk kuahnya)
3 sudu besar minyak zaitun
Gula
Garam

Langkah-langkah

1.    Beras dibasuh dan direndam selama 30 minit hingga 1 jam.  Dikeringkan dan dicampur dengan rempah mandy.
2.    Panaskan minyak zaitun dalam periuk nasi dan tumis rempah tumis, semua pes, bawang besar dan bawang putih sehingga wangi dan lutsinar.
3.    Masukkan daun bay, daun pandan dan daun pudina. Kacau sehingga agak kering.
4.    Masukkan beras yang digaul dengan rempah dan goreng sehingga beras menjadi lutsinar (kira-kira 5 minit).
5.    Tuangkan air rebusan kambing, sup tomato dan susu sejat.
6.    Tutup periuk dan masak sehingga hampir masak.
7.    Sediakan dulang pembakar dan disapu dengan minyak.
8.    Masukkan nasi ke dalam dulang pembakar sehingga ia menjadi satu lapisan kemudian ditutup dengan daging kambing pra-masak dan berakhir dengan lapisan nasi.
9.    Tutup bekas dengan aluminium foil.
10. Bakar selama 15 hingga 25 minit pada 170 darjah Celsius.
11. Bila masak, dihidangkan panas bersama salad salsa dan kuah madu berempah.

1 comment :

  1. Kambing is my favourite. Mmng sedap tapi ramai org tkt nak makan kambing.

    ReplyDelete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...