Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Tuesday 13 August 2013

LAUK BARYANI KAMBING / MUTTON BARYANI DISH

Mutton Baryani Dish

Ingredients

1 kg mutton cut into cubes
Cooking oil
Creamy-sweet soy sauce
Salt
Raisins
Almond
Fried onions

Sautee Ingredients
1 onion sliced
3 cloves garlic sliced
Sautee spices (cinnamon, cloves, star anise, cardamom)
3 tablespoons homemade chilli paste
3 tablespoons korma spice
1 sachet of baryani spices mixed with korma spice into a paste

Blended Ingredients
Parsley
1 large onion
6-7 green chillies
2 pieces of palm sugar

For yogurt
1 can evaporated milk
Juice from a lemon

Methods

1.    Mutton boiled and drained.
2.    Sauté the sautéed spices, sliced onion, sliced garlic, all homemade  pastes and paste of spice mixture.
3.    Add blended ingredients and mix well. Pour some water.
4.    Put drained meat and simmer.
5.    Pour the yogurt and stir well. Put fried onions, raisins and almonds.
6.    Taste it with salt, leave it until the meat is tender.
7.    Ready to be served with any rice.

Lauk Baryani Kambing

Bahan-bahan

1 kg daging kambing dipotong kiub
Minyak masak
Kicap lemak-manis
Garam
Kismis
Badam
Bawang goreng

Bahan-bahan tumisan
1 bawang besar diracik
3 ulas bawang putih diracik
Rempah tumisan (kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
3 sudu besar pes cili kisar
1 sudu teh pes pelbagai guna
3 sudu besar rempah korma
1 peket rempah baryani dicampur air dan rempah korma menjadi pes

Bahan dikisar
Daun ketumbar
1 bawang besar
6 – 7 cili hijau
2 keping gula melaka

Bahan yogurt
1 tin susu cair
Jus dari sebiji lemon

Langkah-langkah

1.    Daging kambing direbus dan ditoskan.
2.    Tumis rempah tumisan, bawang besar, bawang putih, pes-pes dan pes campuran rempah korma dan baryani sehingga naik bau.
3.    Masukkan bahan kisar dan gaul sebati. Masukkan sedikit air.
4.    Masukkan daging yang telah ditoskan dan biarkan mendidih.
5.    Masukkan yogurt dan kacau sebati.  Masukkan bawang goring, kismis dan badam.
6.    Perisakan dengan garam,  biarkan sehingga daging empuk.
7.    Siap untuk dihidang bersama sebarang nasi.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...