Ingredients
1 kg mutton cut into cubes
Cooking oil
Creamy-sweet soy sauce
Salt
Raisins
Almond
Fried onions
Sautee Ingredients
1 onion sliced
3 cloves garlic sliced
Sautee spices (cinnamon, cloves, star
anise, cardamom)
3 tablespoons homemade chilli paste
1 teaspoon homemade ginger-garlic paste
1 teaspoon homemade multi-purpose paste
3 tablespoons korma spice
1 sachet of baryani spices mixed with
korma spice into a paste
Blended Ingredients
Parsley
1 large onion
6-7 green chillies
2 pieces of palm sugar
For yogurt
1 can evaporated milk
Juice from a lemon
Methods
1.
Mutton boiled
and drained.
2.
Sauté the sautéed
spices, sliced onion, sliced garlic, all homemade pastes and paste of spice mixture.
3.
Add blended
ingredients and mix well. Pour some water.
4.
Put drained
meat and simmer.
5.
Pour the
yogurt and stir well. Put fried onions, raisins and almonds.
6.
Taste it with
salt, leave it until the meat is tender.
7.
Ready to be
served with any rice.
Lauk Baryani Kambing
Bahan-bahan
1
kg daging kambing dipotong kiub
Minyak
masak
Kicap
lemak-manis
Garam
Kismis
Badam
Bawang
goreng
Bahan-bahan
tumisan
1
bawang besar diracik
3
ulas bawang putih diracik
Rempah
tumisan (kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
3
sudu besar pes cili kisar
1
sudu teh pes halia-bawang putih
1
sudu teh pes pelbagai guna
3
sudu besar rempah korma
1
peket rempah baryani dicampur air dan rempah korma menjadi pes
Bahan
dikisar
Daun ketumbar
1
bawang besar
6
– 7 cili hijau
2
keping gula melaka
Bahan
yogurt
1
tin susu cair
Jus
dari sebiji lemon
Langkah-langkah
1. Daging kambing
direbus dan ditoskan.
2. Tumis rempah
tumisan, bawang besar, bawang putih, pes-pes dan pes campuran rempah korma dan baryani
sehingga naik bau.
3. Masukkan bahan
kisar dan gaul sebati. Masukkan sedikit air.
4. Masukkan daging
yang telah ditoskan dan biarkan mendidih.
5. Masukkan
yogurt dan kacau sebati. Masukkan bawang
goring, kismis dan badam.
6. Perisakan
dengan garam, biarkan sehingga daging
empuk.
7. Siap untuk
dihidang bersama sebarang nasi.
No comments :
Post a Comment