Minced Lamb
with Mixed Vegetable Curry
Materials
100 grams dhal
300 grams minces lamb (or minced meat)
Coconut milk from 1 coconut
Sautéed spices (cinnamon, cloves, star
anise and cardamom)
1 onion sliced
3 cloves of garlic sliced
2 tablespoons homemade ground chili paste
1 tablespoon homemade ginger-garlic paste
1 tablespoon homemade multi-purpose paste
5 tablespoons of curry powder
1 tablespoon korma powder
1 small eggplant cut lengthwise length
10 long beans cut diagonally
3-inch carrots cut lengthwise
2 potatoes cut into six
1 sprig of curry leaves
Tamarind mix with water, mix it with
curry and korma powder to form paste
Salt
Sugar
Olive oil
Methods
1.
Boiled lamb minces
until soft. Drain and put aside.
2.
Boil dhal
until fluffy. Mixed it with mince lamb and continue boiling.
3.
Add carrots
and potatoes, boiled until tender.
4.
In a separate
pan heat the olive oil.
5.
Sauté the
onion, garlic, sautéed spices, all the paste and curry-korma paste until fragrant.
6.
Put the sautéed
ingredients to the mixture of minces lamb and dhal, mix thoroughly.
7.
Pour in
coconut milk and let it boil for a while.
8.
Put the long
beans and eggplant. Tasted it with salt and sugar.
9.
Ready to be
serve with rice.
Dalca Kambing
Bahan-bahan
100
gram kacang dhal
300
gram tetel kambing (atau daging cincang)
Santan
kelapa dari 1 biji kelapa
Rempah
tumisan (kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
1
bawang besar dimayang
3
ulas bawang putih dimayang
2
sudu besar pes cili kisar
1
sudu besar pes halia-bawang putih
1
sudu besar pes pelbagai guna
5
sudu besar serbuk rempah kari
1
sudu besar serbuk rempah korma
1
biji terong panjang dipotong memanjang
10
kacang panjang dipotong meyerong
3
inci lobak merah dipotong memanjang
2
kentang dibelah enam
1
tangkai daun kari
Asam
jawa dilarut dengan air dan digaul dengan rempah
Garam
Gula
Minyak
zaiton
Langkah-langkah
1. Rebus tetel
kambing sehingga agak lembut. Tos dan asingkan.
2. Rebus kacang
dhal kembang. Masukkan tetel dan terus merebus bersama dhal.
3. Masukkan lobak
merah dan kentang, rebus sehingga empuk.
4. Dalam kuali
berasingan panaskan minyak zaiton.
5. Tumiskan
bawang besar, bawang putih, rempah tumisan, semua pes-pes dan pes rempah kari-korma
yang dicampur dengan air asam jawa sehingga naik bau.
6. Masukkan bahan
yang telah ditumis ke dalam bekas rebusan dhal dan tetel, kacau sehingga
sebati.
7. Masukkan santan
dan biarkan seketika sehingga mendidih.
8. Masukkan
kacang panjang dan terung. Perisakan
dengan garam dan gula.
9. Siap untuk
dihidang bersama nasi.
No comments :
Post a Comment