Bahan yang digunakan / Ingredients used
Campuran dibungkus dan dibakar / Wrap the ingredients for baking
Ayam setelah dipanggang / Roasted chicken
Siap untuk dihidang / Ready to serve
Spicy
Rosemary Roasted Chicken
Ingredients
2 whole chicken thighs
Aluminum foils
Coating Ingredients (mixed separately)
1 tablespoon mixed spices
1 teaspoon homemade ginger-garlic paste
1 tablespoon mixed herbs
Olive oil
1 tablespoon coarsely blended black
pepper
2 tablespoons creamy-sweet soy sauce
1 tablespoon of oyster sauce
1 teaspoon honey
Topping
/ decoration
1 sprig fresh rosemary
1 potato cut in wedges
1 large onion quartered
2 inch carrots cut lengthwise
1 tomato quartered
Methods
1.
Preheat oven
at 170 degrees Celsius for 15 minutes.
2.
Coat chicken
with coating ingredients and place in container for roasting.
3.
Place the
topping ingredients into the same container.
4.
Wrap the
container with aluminum foils and roast in oven.
5.
After 25 to 30
minutes of roasting, remove and unwrapped the aluminum foils.
6.
Roast the
chicken uncover for another 15 minutes.
7.
After it turn
yellowish, take it out and serve.
8.
Serve it with
all types of rice.
Ayam Panggang Rosemary Berempah
Bahan-bahan
2
peha ayam
Kepingan
aluminium pembungkus
Bahan lumuran (dicampur berasingan)
1
sudu besar campuran rempah
1
sudu teh pes halia-bawang putih buatan sendiri
1
sudu besar campuran herba
Minyak
zaiton
1
sudu besar serbuk lada hitam
2
sudu besar kicap lemak manis
1
sudu besar sos tiram
1
sudu teh madu
Bahan taburan/hiasan
1
tangkai daun rosemary segar
1
kentang dipotong wedges
1
bawang besar dibelah empat
2
inci lobak merah dipotong memanjang
1
tomato dibelah empat
Langkah-langkah
1. Panaskan
ketuhar pada suhu 170 darjah Celsius selama 15 minit.
2. Lumur rata
ayam dengan bahan lumuran dan letakkan dalam bekas untuk dibakar.
3. Letakkan
bahan-bahan taburan ke dalam bekas yang sama.
4. Bungkus bekas
dengan kepingan aluminium dan masukkan ke dalam ketuhar.
5. Selepas 25 –
30 minit dibakar, keluarkan dan buka kepingan aluminium.
6. Masukkan
semula ayam dan bakar lagi selama 15 minit.
7. Selepas
kekuningan keluar dan hidangkan.
8. Sesuai dimakan
dengan semua jenis nasi.
Looks yummy...:-)
ReplyDeleteHelen
http://myworldmyhome2012.blogspot.in
Thanks Helen for the comment, you try it and give the feedback.
Delete