Sebahagian bahan yang digunakan / Some of the ingredients used
Lapisan pertama sos pasta / First layer pasta sauce
Spaghetti
Lapisan kedua spaghetti dengan sos / Second layer spaghetti with sauce
Sedia untuk lapisan ketiga / Ready for third layer
Sos putih / White sauces
Lapisan ketiga semua topping dan keju (pizza) / Third layer with all the toppings (pizza)
Keju Cheddar / Cheddar cheese
Semua topping keju / All cheese toopings
Dibungkus dengan kepingan aluminum / Wrapped with aluminum foil
Selepas dibakar tanpa kali kedua / After bake without wrapped
Lapisan dari tepi / Layered from side
Selepas dipotong / After sliced
Laspagza
(Lasagna, spaghetti, pizza)
Ingredients
10 sheets of lasagne pasta
200 grams of boiled spaghetti
5 cups homemade spaghetti sauce
For the white sauce
50 grams of butter
3 tablespoons all-purpose flour
200 ml fresh milk
For topping
100 grams of mozzarella cheese
100 grams cheddar cheese
3 sprigs basil leaves cut into small
pieces
3 thinly sliced olive beans
1 stick sliced frankfurters
½ persimmons
Methods
1.
Preheat oven
at 180 degrees Celsius.
2.
In another
container, melt butter and add all-purpose flour and stir until it becomes
lumpy, add the milk and continue to stir. Set aside.
3.
Prepare containers
for lasagna, spread the entire inside with olive oil / butter.
4.
Put the first
layer of pasta sauce, cover the entire area of the sauces.
5.
Arrange the
lasagna pasta sheets cover the whole pasta sauce.
6.
Place whole
spaghetti that has been boiled over lasagne pasta.
7.
Pour pasta sauce over spaghetti.
8.
Arrange lasagna
pasta covering the whole spaghetti.
9.
Pour the white
sauce over lasagne pasta and sprinkle all toppings ingredients cover the white
sauce.
10.
Wrapped the
container with aluminium foil and bake the whole for 30 minutes in the oven.
11.
Remove from
oven and remove the aluminium foil.
12.
After all
lasagna pasta has turned soft (test with cake tester). Add the cheese topping
on topping and bake without cover the container for 15 to 25 minutes (until
topping become golden yellow)
13.
Remove from
oven and slice to serve.
Laspagza (Lasagna-spaghetti-pizza)
Bahan-bahan
10
kepingan pasta lasagne
200
grams spaghetti direbus
5
cawan sos pasta buatan sendiri
Untuk
sos putih
50
grams mentega
3
sudu besar tepung serbaguna
200
ml susu segar
Untuk
taburan
100
grams keju mozzarella
100
grams keju cheddar
3
tangkai daun selasih dipotong kecil
1 bawang besar dimayang
1 bawang besar dimayang
3
biji buah zaiton dipotong nipis
1
batang frankfurter di potong nipis
½
biji pisang kaki
Langkah-langkah
1. Panaskan
ketuhar pada suhu 180 darjah Celcius.
2. Dalam bekas
yang lain, cairkan metega dan masukkan tepung serbaguna kacau sehingga menjadi
bergentel dan masukkan susu cair dan terus mengacau. Ketepikan.
3. Dalam bekas
untuk lasagna, sapukan keseluruhan bahagian dalam dengan minyak zaiton/mentega.
4. Masukan
lapisan pertama dengan sos pasta menutupi keseluruhan bahagian bekas.
5. Susun kepingan
pasta lasagne menutupi keseluruhan sos pasta.
6. Letakkan
spaghetti yang telah direbus keseluruhan di atas pasta lasagna.
7. Curahkan sos pasta ke atas spaghetti.
8. Susun pasta lasagna
menutupi keseluruhan spaghetti.
9. Masukkan sos
putih di atas pasta lasagna dan taburkan bahan-bahan topping menutupi sos
putih.
10. Balut dengan
kepingan aluminium keseluruhan bekas dan bakar selama 30 minit di dalam
ketuhar.
11. Keluarkan dari
ketuhar dan buka kepingan aluminium.
12. Selepas semua
pasta lasagna menjadi lembut (diuji dengan menggunakan cake tester). Tambahkan
taburan keju di atas topping dan bakar tanpa di tutup bekas selama 15 hingga 25
minit (sehingga topping menjadi kuning keemasan)
13. Keluarkan dan
potong untuk dihidangkan.
Looks very delicious.. :-)
ReplyDeleteHelen
http://myworldmyhome2012.blogspot.in
Hai Helen, thanks for the comment. You should try it. I just visited yours and found that you also have a lot of delicious Indian dishes. Be my follower. I had followed yours.
DeleteSalam....mmg yr comment masuk spam. Hang tlg cuba comment entry hari ni so aku boleh verify further....tq
ReplyDeleteMungkin kena tengok setting kat blog design.
DeleteSedapnya.. sangat menyelerakan.. Teringin nak cuba..
ReplyDeleteSalam Nur-nba, terima kasih singgah. Boleh dicuba dan rasa kesedapannya dengan bahan yang mudah didapati.
Delete