Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Saturday, 28 July 2012

BUBUR LAMBUK BEREMPAH / SPICY LAMBUK PORRIDGE





Spicy Lambuk Porridge

Ingredients

300 grams of rice (2 cups) washed and tossed
6-7 cups water (depending on the type of rice)
2 onions - blended
5 shallots - blended
4 cloves garlic - blended
4 cm ginger - blended
Stir spices (cinnamon, cloves, star anise and cardamom)
2 table spoon spicy soup powder
1 teaspoon fennel seeds powder
1 teaspoon cumin powder
1 teaspoon coriander powder
1 teaspoon nutmeg powder
1 teaspoon black pepper powder (coarse)
75 grams of dried shrimp / anchovies
250 grams of meat cut small cubes
2 inch carrots cut cubed
1 stalk lemon grass, bruised
Basil leaves 
Pandan leaves
Coconut milk from 1 coconut
Olive oil
Parsley leaves - for garnishing
Spring onion - for garnish
Fried onions - for garnish
Salt
Sugar

Methods

1.    Wash and toss rice.
2.    Heat the olive oil and sauté stir spices, blended ingredients, lemon grass and pandan leaves.
3.    Once fragrant, sprinkled spices powder and stirred until well mixed.
4.    Add water, dried shrimp, meat and simmer for a while, then add salt and sugar to taste.
5.    After boiling, add coconut milk, rice and stir until the rice fluffy. Continue to stir the porridge so it will not burn.
6.    After all the rice has become porridge add carrot and stir until all blended. If too thick, dilute it by adding water.
7.    Serve the porridge and garnish with fried onions, spring onion and parsley.

Bubur Lambuk Berempah

Bahan-bahan

300 gram beras (2 cawan) dicuci dan ditoskan
6-7 cawan air (bergantung kepada jenis beras)
2 biji bawang besar – dikisar
5 ulas bawang merah - dikisar
4 ulas bawang putih – dikisar
4 cm halia dikisar
Rempah tumisan (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
2 sudu besar serbuk rempah sup
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk pala
1 sudu teh serbuk lada hitam (kasar)
75 gram udang kering / ikan bilis
250 gram daging dipotong kiub kecil
2 inci lobak merah dipotong kiub
1 batang serai dititik
Daun selasih 
Daun pandan
Santan pekat dari 1 kelapa
Minyak zaiton
Daun sup – untuk hiasan
Daun bawang – untuk hiasan
Bawang goreng – untuk hiasan
Garam
Gula

Langkah-langkah

1.    Basuh dan toskan beras.
2.    Panaskan minyak zaiton dan tumiskan rempah tumisan, bahan kisaran, serai dan daun pandan.
3.    Setelah berbau wangi, masukan rempah-rempah serbuk  dan dikacau sehingga sebati.
4.    Masukkan air, udang kering, daging dan biarkan mendidih seketika, kemudian perisakan dengan garam dan gula. 
5.    Setelah mendidih, masukkan santan, beras dan kacau sehingga beras kembang.  Teruskan mengacau agar bubur tidak menjadi hangit.
6.    Setelah semua beras telah menjadi bubur masukkan lobak merah dan kacau sehingga semua sebati.  Jika pekat cairkan dengan menambah air.
7.    Hidangkan bubur dengan dihias dengan bawang goreng, daun bawang dan daun sup.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...