Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Friday, 6 July 2012

NASI BERINGIN / BERINGIN RICE

Set Nasi Beringin / Beringin Rice Set
Nasi Beringin/ Beringin Rice
Kari Kosong / Plain Curry
Rendang Dendeng

Beringin Rice

Ingredients

6 cups of bathmati rice (estimated for 10-12 person)
10 shallots cut
3 stalks lemongrass (1 stalk blend, 2 stalks pounced)
3 cm ginger coarsely blend
1 cm ginger coarsely blend
1 cm turmeric coarsely blend
1 tea spoon cumin seeds
1 tea spoon mixed spices powder
1 onion, blended
2 cloves garlic, blended
2 pandan leaves
1 tea spoon turmeric powder
Stir spices (cinnamon, star anise, cloves and cardamom)
3 table spoons ghee
1 table spoon olive oil
Salt
Sugar
Coconut milk from a coconut mixed up to be 7 ½ cups.

Methods

1.    Washed and soaked rice for 15 minutes. Drained and tossed.
2.    Heat a pan and add olive oil and ghee.
3.    Put pandan leaves and lemon grass. Sauté stir spices.
4.    Put all blended ingredient and stir until fragrant.
5.    Sauté cumin seeds and mixed spice powder.
6.    Add coconut milk mixed with water, sugar, salt and turmeric powder and let it boil.
7.    Add rice and stir until the rice to expand. After the cover pot with lid and let the rice cook.
8.    Ready to be eaten with fry sauce,  curry, saute sauce, beef rendang dendeng and spicy fried chicken with mixed salsa.

Nasi Beringin

Bahan-bahan

6 cawan beras bathmati  (anggaran untuk 10-12 orang)
10 ulas bawang merah dipotong racek
3 batang serai (1 batang dikisar, 2 batang dititik)
3 cm halia dikisar kasar
1 cm lengkuas dikisar kasar
1 cm kunyit hidup dikisar kasar
1 sudu teh biji jintan putih
1 sudu teh serbuk halba campur
1 biji bawang besar dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
2 helai daun pandan
1 sudu serbuk kunyit
Rempah tumisan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
3 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar minyak zaiton
Garam
Gula
Santan dari sebiji kelapa dicampur air menjadi 7½  cawan.

Langkah-langkah

1.    Beras dibasuh dan direndam selama 15 minit. Ditoskan.
2.    Panaskan periuk dan masukkan minyak zaiton dan minyak sapi.
3.    Masukkan daun pandan dan serai.  Tumiskan rempah tumisan. 
4.    Masukkan bahan yang dikisar dan kacau sehingga naik bau.
5.    Tumiskan jintan putih dan halba campur. 
6.    Masukan air bercampur santan, garam, gula dan serbuk kunyit dan biarkan sehingga mendidih.
7.    Masukkan beras yang telah dittos dan kacau seketika sehingga beras sedikit mengembang.  Selepas itu ditutup periuk dan biarkan nasi masak.
8.    Siap untuk dimakan bersama sambal goreng, kuah kari, sambal tumis, rendang dendeng daging dan ayam goreng berempah bersama jelantah salsa.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...