Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Tuesday, 3 July 2012

NASI MINYAK / GHEE-OLIVE RICE




Ghee-Olive rice

Ingredients

6 cups bathmati rice (about 1 kilo to 10 adults)
1 onion diced
3 cloves garlic (2 cloves blended, 1 clove diced)
2 cm ginger blended
Stir spices (cinnamon, cloves, star anise and cardamom)
3 table spoons olive oil
2 tablespoons ghee
2 pandan leaves
Mint leaves
Parsley
7 cups water
½ cup evaporated milk
Salt
Sugar

Methods

1.    Soak the rice for 15-30 minutes, drain and tossed.
2.    Heat a rice cooker and add olive oil and ghee. After oil melted, add pandan leaves, mint leaves, parsley leaves and spices.
3.    Sauté the diced onion, diced garlic and blended ingredients.
4.    After all fragrant, add water. Mix thoroughly and let it boil.
5.    After boiling, add evaporated milk, salt and sugar to taste. Bring to a boil.
6.    Add tossed rice and stir briefly until the rice to expand. Cover the pot and let it cook.
7.    Once cooked, stir with a fork and sprinkle with yellow coloring water.
8.    Ready to be served.  Decorate it with parsley leaves and fried onion.

Nasi Minyak
      
Bahan-bahan

6 cawan beras bathmati (lebih kurang 1 kilo untuk 10 orang dewasa)
1 biji bawang besar dipotong dadu
3 ulas bawang putih (2 ulas dikisar, 1 ulas dipotong dadu)
2 cm halia dikisar
Rempah tumisan (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
3 sudu besar minyak zaiton
2 sudu besar minyak sapi
2 helai daun pandan
Daun pudina
Daun sup
7 cawan air
½ cawan susu isian sejat
Garam
Gula

Langkah-langkah

1.    Rendam beras selama 15-30 minit dan toskan.
2.    Panaskan periuk dan masukkan minyak zaiton dan minyak sapi.  Selepas minyak mencair dan panas, masukkan daun pandan, daun pudina, daun sup dan rempah tumisan.
3.    Tumiskan bawang besar dan bawang putih dipotong dadu.  Masukkan bahan kisaran.
4.    Selepas semua berbau wangi masukkan air.  Kacau sehingga sebati dan biarkan mendidih.
5.    Setelah medidih masukkan susu isian sejat, garam dan gula secukup rasa.  Biarkan mendidih.
6.    Masukkan beras dan kacau seketika sehingga beras mengembang.  Tutup periuk dan biarkan sehingga kering.
7.    Setelah masak kacau nasi menggunakan garpu dan renjiskan air pewarna kuning.
8.    Siap untuk dihidang dengan hiasan daun sup dan bawang goreng.
9.    Boleh dimakan dengan kuah madu berempah, kari ayam tairu, ayam masak merah, ayam tandoori, salad salsa dan lain-lain.

2 comments :

  1. As salam. Best nyer nasi minyak. Terutama kalau ada daging kurma

    ReplyDelete
  2. Waalaikumsalam, memang best daging kurma..tapi our children tak berapa suka..

    ReplyDelete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...