Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Thursday, 30 August 2012

BEBOLA DAGING KUKUS BUATAN SENDIRI / HOMEMADE STEAMED MEATBALL

 Campuran Sebelum Dikukus / Mixture Before Steaming
Campuran Selepas Dikukus / Mixture After Steaming
 Selepas Dikukus / After Steaming
Selepas Digoreng / After Frying
Untuk Simpanan / Frozen For Future Use
Untuk Simpanan / Frozen For Future Use
Steamed Meat Balls

Ingredients

400 grams of minced beef
2 large onions cut into cubes
3 cloves of garlic cut into cubes
2 cups bread crumbs
2 to 3 cups flour (separated slightly to clench round)
1 egg
1 teaspoon mixed spices
1 teaspoon mixed herbs 
1 teaspoon ground nutmeg
1 teaspoon coarse ground black pepper
Parsley
Water
Olive oil

Methods

1.    Minced meat mixed with all the ingredients and mix well.
2.    Steam the mixture to thicken it and meat be cooked.
3.    Steamed mixture then made into a ball shape.
4.    Meat ball then steam again to maintain round shape.
5.    Meat ball can be eaten straight away or even fried it.
6.    Can be eaten fresh with sauce or made soup to be eaten with noodles.

Bebola Daging Kukus

Bahan-bahan

400 gram daging kisar
2 ulas bawang besar dipotong kiub
3 ulas bawang putih dipotong kiub
2 cawan serbuk roti
2 - 3 cawan tepung gandum (asingkan sedikit untuk mengepal bulat)
1 biji telur
1 sudu teh rempah campuran
1 sudu teh herba campuran
1 sudu teh serbuk pala
1 sudu teh lada hitam dikisar kasar
Daun sup
Air
Minyak zaiton

Langkah-langkah

1.    Daging kisar dicampur dengan semua bahan-bahan dan digaul rata.
2.    Campuran dikukus untuk mengental dan daging menjadi masak.
3.    Campuran dikepal menjadi bentuk bebola.
4.    Bebola dikukus semula untuk mengekal bentuk.
5.    Bebola boleh terus dimakan atau pun digoreng.    
6.    Boleh dimakan terus bersama sos atau dibuat sup untuk dimakan bersama mee.

4 comments :

  1. Slmt hari Raya Aidilfitri ELC.tkasih berkunjung ke dapurmamasya. tengok meatball tu terbayang kesedapan bakso yg dimkn semlm. dah intai ayam percik yg ELC masak ...nampak menyelerakan. menu open house kat bawah tu dg set nasi putih pun nampak sedap....pasti tetamu suka dg juadah yg dihidangkan.

    ReplyDelete
  2. Salam Mamasya, terima kasih sudi singgah di blog saya. Your blog pun apa kurangnya.

    ReplyDelete
  3. assalamualikum..
    saya nak tumpang tanya doh tu sblm bulat2 kn tu rebus dulu ye?
    dah lepas rebus baru kepalkan blk kn pastu nak kena tabur tepung sikit ke yg untuk kepalkan?

    saya buat kukus tu skali je, tp bila dah msuk dlm sup dia xjd bulat, dia pecah2..


    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam intan izwani, dough tu selepas dicampur dengan semua bahan, dikukus seketika untuk memudahkan dibentuk bebola. Selepas menjadi bebola dikukus sekali lagi agar kekal menjadi bulat. Selepas itu boleh digoreng atau terus dimakan bersama sos. Insyaallah jika dimasuk dalam sup akan kekal bentuk. Cubalah.

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...