Mint Swipe Hot Sauce
Ingredients
5
stem red chilies - cut
3
shallots - minced
1
clove garlic - minced
50
grams of anchovies - soaked for a while
1
sprig mint leaves
2
pieces calamansi – squeeze for juice
Sugar
Salt
Olive
oil - for frying
Methods
1. Heat olive oil
in a wok. Fry red chilies, shallots and garlic.
2. Once withering put anchovies and fry until slightly golden.
3. Put all the
ingredients that have been fried in pounding stone / blender.
4. After all ingredients
crushed put mint leaves and continue to pound.
5. After all
ingredients are well mixes, ready for serving.
Sambal Gesek Berpudina
Bahan-bahan
5
batang cili merah - dipotong
3
ulas bawang merah - diracik
1
ulas bawang putih - diracik
50
gram ikan bilis – rendam seketika
1
tangkai daun pudina
2
biji limau kasturi – diambil jus
Gula
Garam
Minyak
zaiton – untuk menggoreng
Langkah-langkah
1. Panaskan
minyak zaiton dalam kuali. Gorengkan cili
merah, bawang merah dan bawang putih.
2. Setelah agak
layu masukkan ikan bilis dan goreng sehingga agak garing.
3. Masukkan semua
bahan yang telah digoreng ke dalam lesong tumbuk / blender.
4. Setelah semua
menjadi agak lumat masukkan daun pudina dan teruskan menumbuk.
5. Setelah semua
menjadi sebati boleh dihidangkan dalam bekas.
No comments :
Post a Comment