Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Friday, 24 August 2012

NASI KURMA-KISMIS / DATES-RAISIN RICE


Dates-Raisin Rice

Ingredients

Bathmathi 1 kg of rice (approx. 6 drinking cups)
5 cored dates and cut into small pieces
3 tablespoons raisins
2 cloves onion (1 clove blended, 1 clove chopped)
2 cloves of garlic blended
½ can of evaporated milk
1 cm ginger blended
1 pandan leaves
½ teaspoon nutmeg powder
½ teaspoon spice mix powder
½ teaspoon herb mixture powder
Fried spices (cinnamon, star anise, cloves, cardamom)
Salt
Sugar
Chicken broth (quantity equal to the quantity of rice)
Olive oil

Methods

1.    Rice washed, soaked for about 15 minutes and tossed.
2.    Heat the oil and sauté the fried spices and pandan leaves.
3.    Sauté blended ingredients and cut onion.
4.    Put the spice powders and herbs, stir-fry until fragrant.
5.    Once fragrant put dates and raisins.
6.    Once everything is well mixed, add the broth and let it boil.
7.    Add the evaporated milk and stir until boiling. Sprinkle salt and sugar into pot.
8.    Once boiled, put the tossed rice. Stir until the rice expend. Cover the pot and let the rice cook.

Nasi Kurma-Kismis

Bahan-bahan

1 kg beras bathmathi (lebih kurang 6 cawan minum)
5 ulas kurma dibuang biji dan dipotong kecil
3 sudu besar kismis
2 ulas bawang besar (1 ulas dikisar, 1 ulas dipotong)
2 ulas bawang putih dikisar
½ tin susu isian sejat
1 cm halia dikisar
1 helai daun pandan
½ sudu teh serbuk pala
½ sudu teh serbuk rempah campuran
½ sudu teh herba campuran
Rempah tumisan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
Garam
Gula
Air Rebusan ayam/daging (kuantiti sama dengan kuantiti beras)
Minyak zaiton

Langkah-langkah

1.    Beras dibasuh, direndam selama lebih kurang 15 minit dan ditoskan.
2.    Panaskan minyak dan tumiskan rempah tumisan dan daun pandan.
3.    Tumiskan bahan kisaran dan bawang yang dipotong. 
4.    Masukkan serbuk-serbuk rempah dan herba, tumiskan sehingga naik bau.
5.    Setelah berbau wangi masukkan kurma yang dipotong dan kismis.
6.    Setelah semuanya sebati, masukkan air rebusan  dan biarkan mendidih.
7.    Masukkan susu cair dan kacau sehingga mendidih.  Garam dan gula dimasukkan.
8.    Setelah mendidih masukkan beras yang telah ditoskan.  Kacau sehingga beras kembang.  Tutup periuk dan biarkan sehingga nasi masak.
9.    Siap untuk dihidang bersama ayam masak merah, ayam percik kuah putih dan rendang dendeng.

2 comments :

  1. As salam, dah buat masak kicap yang diletak susu dan black pepper. sedap

    ReplyDelete
  2. Salam Azie, terima kasih kerana mencuba resepi black rose.

    ReplyDelete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...