Campuran daging ayam dan krekers / Minced chicken and cream crackers mixture
Campuran bawang besar dan bawang putih / Chopped onion and garlic
Campuran telur, herba campuran dan rempah campuran / Egg, mixed herbs and mixed spices mixture
Bentuk berger / Shaped burger
Burger dipanggang / Freshly Toasted Burger
Siap untuk dihidang / Ready to served
Homemade
Chicken-Crackers Burger
Ingredients
400 grams of minced chicken
15 pieces of cream crackers, crushed
1 onion finely chopped
1 clove of garlic finely chopped
Chopped parsley
1 egg
1 egg
½ teaspoon mixed herbs
½ teaspoon mixed spices
Flour
Salt
Sugar
Olive oil
For Garnishing
Chinese Salad
Tomato
Cucumber
Chili sauce
Mayonnaise
Mustard
Methods
1.
Mix the minced
chicken with crushed cream crackers.
2.
Add the onion
and the chopped garlic until well mix.
3.
Whisk eggs in
a separate bowl with a mixed herbs and mixed spices.
4.
Put egg
mixture into mixture chicken cream crackers and mix well. Add chopped parsley and little flour as binder.
5.
Shape the
mixture into burger’s shape.
6.
Toast the
burger in the convection oven for 15-20 minutes.
7.
Eat it with a
bun and other garnishing.
Burger Ayam-Krekers Buatan Sendiri
Bahan-Bahan
400
gram daging ayam cincang
15
keping biskut krim-krekers dihancurkan
1
biji bawang besar di cincang halus
1
ulas bawang putih dicincang halus
Daun sup
1 biji telur
1 biji telur
½
sudu teh herba campuran
½
sudu teh rempah campuran
Tepung
Garam
Gula
Minyak
zaiton
Bahan
hiasan
Sayur
salad
Tomato
Timun
Sos
cili
Mayonnaise
Mustard
Langkah-langkah
1. Gaulkan daging
ayam cincang dengan krim krekers yang dihancurkan.
2. Tambahkan
bawang besar dan bawang putih yang dicincang sehingga sebati.
3. Kacau telur
dalam mangkuk berasingan dengan herba campuran dan rempah campuran.
4. Masukan
campuran telur ke dalam campuran daging ayam dank krim krekers dan gaul sebati.
Tambah daun sup dan sedikit tepung sebagai pengikat.
5. Bentukkan
campuran menjadi leper dan bulat.
6. Bakarkan
burger dalam ketuhar selama 15-20 minit.
7. Setelah siap
boleh dimakan bersama bun dan hiasan lain.
selalu beli je
ReplyDeletekalau buat sendri sure lebih sedap kan
Salam kasihredha, elok cuba buat sendiri ikut citarasa, sedap.
DeleteErmmmm sedap nyerrr, mekasih kongsi resepi nnt leh cuba lah :D..
ReplyDeleteSalam Delima Zamrud. Terima kasih komen. Silalah cuba dan bagi feedback.
Deletehaha biasa buat ni tapi guna, roti/breadcrumbs....
ReplyDeleteSalam MCK, terima kasih singgah. Cuba la pula guna krim krakers.
DeleteELOVEC,
Deletesy suke resepi ni..nnt nak buat n boleh bt stok...xla rase takut2 nak makan...thanks yer..
assalam...herba campuran & rempah campuran tu apa? apa yg dicampur? mtk huraian sikit, boleh?
ReplyDeleteMualaikumsalam. Bahan tersebut semuanya beli yang dah tersedia. Gambar ada di http://cooking-engineer.blogspot.com/2012/08/bahan-bahan-masakan-cooking-ingredients.html#axzz2tOlK9Loc
Delete