Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Monday, 1 October 2012

SOS TOMATO BUATAN SENDIRI / HOME-MADE TOMATO SAUCE

Siap Untuk Dipanggang / Ready to Roast
Bawang Besar dan Bawang Putih Panggang / Roasted Onion and Garlic
Tomato Panggang / Roasted Tomatoes
Bahan-bahan telah Dipanggang / Roasted Ingredients
Sos Tomato / Tomatoes Sauce
Sos Tomato dibotol / Bottled Tomatoes Sauce
Homemade Tomato Sauce

Ingredients

5 fresh tomatoes halved
3 to 5 cloves of garlic
1 large onion halved
Salt
Sugar
Olive oil
Dates vinegar

Methods

1.    Preheat oven at 180 to 200 degrees Celsius.
2.    Arrange the halved tomatoes, garlic and onion in a roasting tray rubbed with olive oil.
3.    Sprinkle with salt and olive oil to tomatoes, garlic and onion.
4.    Insert the tray into the oven and baked for 30 to 45 minutes.
5.    Remove the roasted ingredients and blend until fine.
6.    Heat a pan and add the blended ingredients, dates vinegar, salt, sugar and bring to boil.
7.    Fill it in a bottle when cooled to room temperature.
8.    Can be eaten as a dip or cooked (spaghetti sauce, pizza sauce etc).

Sos Tomato Buatan Sendiri

Bahan-bahan

5 biji tomato segar – dibelah dua
3 – 5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar – dibelah dua
Garam
Gula
Minyak zaiton
Cuka kurma

Langkah-langkah

1.    Panaskan ketuhar pada suhu 180 – 200 darjah Celsius.
2.    Susun tomato yang dibelah dua dalam dulang pembakar yang dilumur minyak zaiton bersama bawang besar dan bawang putih.
3.    Taburkan garam dan renjis minyak zaiton ke atas bahan yang hendak dipanggang.
4.    Masukkan dulang ke dalam ketuhar dan dipanggang selama 30 hingga 45 minit.
5.    Keluarkan bahan-bahan yang dipanggang dan dikisar sehingga lumat.
6.    Panaskan kuali dan masukkan bahan yang dikisar, cuka kurma, garam, gula dan dimasak sehingga mendidih.
7.    Isikan ke dalam botol setelah disejukkan pada suhu bilik.
8.    Boleh dimakan sebagai pencicah atau untuk masakkan (sos spaghetti, sos pizza dsb).

2 comments :

  1. Senang dan mudah rupanya.. TQ kerana berkongsi..

    ReplyDelete
  2. Salam Nur-nba, terima kasih singgah, memang mudah dan sangat berguna untuk menjadi rencah masakan. Bolehlah mencuba.

    ReplyDelete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...