Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Tuesday, 16 October 2012

KAILAN BELACAN / SHRIMP PASTE KAILAN




Kailan in Hot Sauce Shrimp Paste

Ingredients

200 grams of kalian (Chinese kale)
1 onion sliced
Salt
Sugar
Olive oil

For the gravy
5 red chilies
2 cloves of garlic
1 onion
A pinch of belacan (shrimp paste)
Sugar
Tamarind juice

Methods

1.    Kailan trimmed, washed and dried, put aside.
2.    All the ingredients for the gravy added to a mortar pound.
3.    Pound all ingredients until quite fine.
4.    Heat a pan and add the olive oil.  Sauté sliced onion, ginger-garlic paste and multi-purpose paste.
5.    After all sear, fry the pounded ingredients until fragrant.
6.    Add water and season with sugar and salt.
7.    Put kailan and stir briefly until soft.
8.    Ready to be served and garnished with fried onions.

Kailan Belacan

Bahan-bahan

200 gram kailan
1 bawang besar dimayang
1 sudu besar pes pelbagai guna
Garam
Gula
Minyak zaiton

Untuk kuah
5 biji cili merah
2 ulas bawang putih
1 bawang besar
Secubit belacan
Gula
Air asam jawa

Langkah-langkah

1.    Kailan dipotong, dicuci dan dikeringkan, asingkan.
2.    Semua bahan-bahan untuk kuah dimasukkan kedalam lesung tumbuk.
3.    Tumbukkan semua bahan sehingga agak lumat.
4.    Panaskan kuali dan masukkan minyak zaiton.  Tumiskan bawang besar, pes halia-bawang putih dan pes serbaguna.
5.    Setelah semua menjadi layu, tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga garing.
6.    Tambahkan air dan perisakan dengan gula dan garam.
7.    Setelah mendidih masukkan daun kalian dan kacau seketika sehingga lembut.
8.    Siap untuk dihidang dan dihias dengan bawang goreng.

6 comments :

  1. Mnarik juga nie.....slalu kailan ikan masin je....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Asyifa Mustaffa, terima kasih komen, bolehlah cuba yang ini pula.

      Delete
  2. Aslmkum ELC.
    suka sgt dg kailan goreng, ms di Msia mmg tak miss beli sayur kailan kalau jumpa tp kat Cairo tak da...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mamasya, terima kasih singgah. Kena cuba tanam kat sana baru dapat rasa kailan belacan.

      Delete
  3. Kailan... Mmg best goreng belacan ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam MCK, terima kasih singgah, boleh le buat hujung minggu ni.

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...