Fried Chicken with Ginger
Ingredients
500 gram chicken cut
into small part
3 inch ginger cut lengthwise
2 cloves
garlic, sliced
½ onions cut round
1
stick of red chilies cut 1 inch lengthwise
1
stick of green chilies cut 1 inch lengthwise
Capsicum
(green, yellow and red) cut lengthwise
50 gram
of dry roasted peanuts and coarsely ground (preferably use cashew
nuts)
Spring
onions and coriander leaves to garnish.
Olive
oil / cooking oil
Salt
Sugar
Turmeric
powder
Methods
1. Marinate chicken
with turmeric and salt. Marinade for 15 minutes.
2. Heat olive oil/cooking
oil. Sauté garlic, onion and ginger until fragrant.
3. Once fragrant add chicken. Fry the
chicken until cooked or slightly crisp.
4. Enter the
red chilies, green chilies and all capsicum. Stir until
well blended.
5. Add salt and sugar
to taste. Stir until well mix.
6. Before serve, sprinkled with peanuts and
garnished with spring onions and parsley. Ready to eat.
Ayam Goreng Halia
Bahan-bahan
500
gm isi ayam dipotong kecil
3
inci halia muda dipotong memanjang
2
ulas bawang putih dimayang
½
bawang besar dipotong bulat
1
batang cili merah dipotong memanjang 1 inci
1
batang cili hijau dipotong memanjang 1 inci
Capsicum
3 warna dipotong memanjang
50
gm kacang tanah digoreng kering dan ditumbuk kasar (sebaiknya guna biji gajus)
Daun
bawang dan daun sup untuk hiasan.
Minyak
zaiton/masak
Garam
Gula
Serbuk
kunyit
Langkah-langkah
1. Ayam digaul
dengan kunyit dan garam. Perapkan selama
15 minit.
2. Panaskan kuali
dengan minyak zaiton/masak. Tumuskan
bawang putih, bawang besar dan halia.
3. Setelah naik
bau masukkan isi ayam. Goreng isi ayam
sehingga masak atau sedikit garing.
4. Masukkan cili
merah, cili hijau dan capsicum pelbagai warna.
Kacau sehingga sebati.
5. Masukkan garam
dan gula. Kacau seketika sehingga
campuran sebati.
6. Hidangkan
dalam bekas dan ditabur dengan kacang tanah dan dihias dengan daun bawang dan
daun sup. Siap untuk dimakan.
No comments :
Post a Comment