Ingredients
2
pieces of steamed mackerel cut into two parts
5-7
pieces of bamboo star fruit, halved
2
onions, 1 coarsely ground, 1 cut into four parts
½
inch ginger, coarsely ground
1
clove garlic, coarsely ground
50
grams of anchovy (also can be dried shrimp), coarsely ground
1
stick of red chilies, cut diagonal
1
stick of green chilies, cut diagonal
2
pieces of dried tamarind peel (can also use tamarind paste)
Water
Coconut
milk
Salt
Sugar
Methods
1. Anchovies soaked
prior to tender and coarsely ground.
2. Sauté coarsely
ground ingredients, red and green chili until fragrant.
3. Add water and
stir well mixed.
4. After boiling,
add bamboo star fruit, quartered onions, tamarind peel and coconut milk.
5. Add salt and
sugar to taste. Stir until well blended.
6. Put steamed
mackerel and let it simmer for a while.
7. Ready to
serve.
Ikan Kembung Kukus, Masak Lemak Asam
Bahan-bahan
2
ekor ikan kembung kukus, dipotong dua bahagian
5-7
biji belimbing buluh, dibelah dua
2
biji bawang besar, 1 biji ditumbuk kasar, 1 biji dibelah empat
½
inci halia, ditumbuk kasar
1
ulas bawang putih, ditumbuk kasar
50
gm ikan bilis (juga boleh diguna udang kering), ditumbuk kasar
1
batang cili merah, dipotong serong
1
batang cili hijau, dipotong serong
2
keping asam keping (juga boleh guna asam jawa)
Air
Santan
Garam
Gula
Langkah-langkah
1. Ikan bilis
direndam lebih dahulu supaya lembut dan ditumbuk kasar.
2. Tumiskan
bahan-bahan yang ditumbuk kasar, cili merah dan hijau sehingga naik bau.
3. Masukkan air
dan kacau agar bahan sebati.
4. Setelah
mendidih masukkan belimbing buluh, bawang besar dibelah empat, asam keping dan
santan.
5. Masukkan garam
dan gula secukup rasa. Kacau sehingga
sebati.
6. Masukkan ikan kembong
kukus dan biarkan mendidih seketika.
7. Setelah itu
siap untuk dihidang.
Ermmm nampak sedap...idea tuk masak nie best2 sungguh creative :D..
ReplyDeleteSalam Delima Zamrud, terima kasih atas komen. Dalam merealisasi idea yang creative, kita mesti berani mencuba.
ReplyDelete