Fish Head Curry
Ingredients
500 gm red snapper fish
100 - 120 gm of fish curry powder (2 packet curry powder)
1 onion – blended
2 cloves garlic – blended
1 cm ginger – blended
4 tbsp chili paste
¼ teaspoon anise powder
¼ teaspoon cumin powder
¼ teaspoon coriander powder
2 stalk curry leaves
8 stems of ladyfinger
2 tomatoes (quartered)
Tamarind extracted with 3 cups water
Salt
Sugar
5 tablespoons of palm oil milk
Olive oil
Methods
1. Wash the fish head that have been cut and put the blended ingredients and curry powder. Marinade for 15 to 30 minutes.
2. Hot pot and add olive oil. Sauté ground ingredients until fragrant.
3. Put the chili paste, powder, fennel seeds, cumin, coriander and curry leaves. Stir until well blended.
4. When turn golden, add the extracted tamarind water into the mix. Mix thoroughly and boil.
5. Add the marinated fish. Add salt and sugar to taste. Let it boil. Take out and separate cooked fish head.
6. Put the ladyfinger and tomatoes and simmer for a while.
7. Pour the sauce on the cooked fish head.
8. Ready to be served.
Kari Kepala Ikan
Bahan-bahan
500 gm ikan merah
100 - 120 gm serbuk kari ikan (2 paket rempah)
1 ulas bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 cm halia - dikisar
4 sudu besar cili kisar
¼ sudu kecil serbuk jintan
manis
¼ sudu kecil jintan putih
¼ sudu kecil ketumbar
2 tangkai daun kari
8 batang bendi
2 biji tomato (dibelah empat)
3 batang cili hijau
Asam jawa diperah dengan 3 cawan air
Garam
Gula
5 sudu besar santan sawit
Minyak zaiton
Langkah-langkah
1. Cuci kepala ikan yang telah dipotong dan lumurkan dengan bahan
kisar dan sedikit rempah kari. Perapkan selama 15 hingga 30 minit.
2. Panas periuk dan masukkan minyak zaiton. Tumiskan bahan
dikisar sehingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar, serbuk jintan manis, jintan putih, ketumbar
dan daun kari. Kacau sehingga sebati.
4. Apabila telah garing, masukkan air yang diperah asam jawa ke dalam
campuran. Kacau sehingga sebati dan mendidih.
5. Masukkan isi ikan yang diperap. Masukkan garam dan gula secukup
rasa. Biarkan sehingga mendidih.
Asingkan kepala ikan.
6. Masukkan bendi dan tomato dan biarkan mendidih seketika.
7. Curahkan kuah ke atas kepala ikan yang diasingkan.
8. Siap untuk dihidang.
No comments :
Post a Comment