Popcorn
(credit to Mat Gebu)
Ingredients
1/3 cup dried kernel corn
1 tablespoon butter
2½ tbsp
cooking oil
For Caramel
1/3 cup
granulated sugar
1 tablespoon butter
Methods
1. Heat oil in large pan with lid, add the butter and let it melt. Put a grain of corn to test the oil heat. If corn is pop, add all corns.
2.
Stir well and cover pan with lid. Hear a sound corn explodes. Shake gently so that all the corn was light and fluffy. Open pan lid when there is no explosion.
3.
Pour popcorn into another container.
4.
Heat wok, add sugar and stir until melted on low heat. Put butter and stir until well blended and mixture is caramel brown.
5.
Pour the popcorn and stir over low heat and let the caramel coat with popcorn.
6. After all popcorn coated with caramel, put the popcorn into the container and let it cool. Separate attached popcorn and kept it for storage or consume.
Popcorn
(kredit kepada Mat Gebu)
Bahan-Bahan
1/3 cawan jagung popcorn
1 camca besar mentega
2½ camca
besar minyak masak
Bahan Karamel
1/3 cawan gula pasir
1 camca besar mentega
Langkah-langkah
1. Panaskan
minyak dalam kuali yang besar bertutup, masukkan mentega dan biarkan cair. Masukkan sebutir jagung untuk menguji
kepanasan minyak. Jika jagung itu
kembang menjadi popcorn, masukkan semua jagung.
2. Kacau rata dan
tutup kuali. Akan terdengar bunyi jagung meletup. Goncang perlahan-lahan agar semua jagung
telah kembang. Buka tutup kuali jika tiada letupan.
3. Tuangkan
popcorn kedalam bekas lain.
4. Panaskan
kuali, masukkan gula pasir dan kacau sehingga cair pada api kecil. Masukan mentega dan kacau sehingga sebati dan
campuran menjadi karamel perang.
5. Masukkan
popcorn dan gaul menjadi rata atas api kecil.
6. Setelah semua
popcorn bersalut dengan karamel, masukkan popcorn tersebut kedalam loyang untuk
disejukkan. Leraikan popcorn untuk
disimpan atau terus dimakan.
No comments :
Post a Comment