Scones
Ingredients
3 cups self-raising flour
80g butter, cubed
1 to 1¼ cups milk
Plain flour, for dusting
Jam and whipped cream, to serve
Method
1.
Preheat oven to 200°C. Lightly dust a flat baking tray with
plain flour. Sift self-raising flour into a large bowl.
2.
Using your fingertips, rub butter into flour until mixture
resembles breadcrumbs.
3.
Make a well in the centre. Add 1 cup of milk.
4.
Mix the mixture to forms soft dough, adding more milk if
required.
5.
Turn onto a lightly floured surface. Knead gently until smooth
(don't knead dough too much or scones will be tough).
6.
Pat dough into a 2cm-thick round. Using a 5cm (diameter) round
cutter.
7.
Place scones onto prepared baking tray, 1cm apart.
8.
Sprinkle tops with a little plain flour. Bake for 20 to 25 minutes
or until golden and well risen.
9.
Serve warm with jam and cream.
Scones
Bahan-bahan
3
cawan tepung naik sendiri
80
gm mentega dipotong kiub
1
hingga 1¼ cawan susu
Tepung
gandum untuk taburan
Jem
dan krim untuk hidangan
Langkah-langkah
1. Panaskan oven 200°C. Taburkan tepung gandum ke dalam dulang pembakar. Ayak tepung naik sendiri ke dalam mangkuk besar.
2. Menggunakan hujung jari, hancur dan
gumpalkan mentega ke dalam tepung
sehingga menyerupai serbuk roti.
3. Bentukkan lubang seakan sebuah perigi di tengah-tengah
lambakan tepung. Masukkan 1 cawan susu ke dalam lubang.
4.
Gaul
campuran sehingga campuran membentuk doh lembut. Tambah susu jika perlu.
5. Pindahkan ke permukaan rata yang ditabur dengan tepung. Uli perlahan-lahan sehingga licin (skon akan menjadi keras jika menguli doh terlalu lama).
6. Lepekkan doh menjadi setebal 2 cm. Dengan menggunakan pemotong berbentuk bulat
(5 cm diameter).
7. Letakkan skon ke dulang pembakar yang
disediakan berjarak 1cm setiap satu.
8. Taburkan dengan tepung gandum ke
atas permukaan. Bakar selama 20 hingga 25 minit atau sehingga keemasan dan naik dengan sempurna.
9. Hidangkan hangat dengan jem dan krim.
No comments :
Post a Comment