Baked Macaroni Cheese
Ingredients
1 cup of elbow macaroni, cooked and
drained
2 tablespoons butter
2 tablespoons flour
2 cups UHT fresh milk
Mixed herbs
Salt and pepper to taste
2
cups shredded sharp Cheddar cheese
3
sliced cheese
Methods
1.
Preheat oven to 170 – 200 degrees Celsius.
2.
Prepare macaroni by directions on box and drain well.
3.
In a saucepan, melt butter over medium heat. Add flour and stir to remove lumps.
4.
Pour in milk and cook until thickened. Season with salt and
pepper.
5.
Add cheese and stir until melted. Add macaroni and stir.
6.
Pour mixture into casserole dish. Cover with sliced cheese on top. Bake for 20 minutes.
7.
Substitute some or all of the cheddar cheese with
mozzarella, or swiss cheese to your wish.
Macaroni Keju Bakar
Bahan-bahan
1
cawan macaroni, rebus dan toskan
2
sudu besar mentega
2
sudu besar tepung
2
cawan susu segar UHT
Herba
campuran
Garam
Lada
hitam
2
cawan keju cheddar yang disagat
3
kepingan keju
Langkah-langkah
1. Panaskan oven pada suhu 170 – 200 darjah Celsius.
2. Macaroni direbus dan ditoskan, ketepikan.
3. Cairkan mentega dalam kuali sos pada api sederhana. Masukkan
tepung dan kacau supaya bergentel
4. Masukkan susu dan masak sehingga pekat, masukkan garam dan
lada hitam secukup rasa.
5. Masukkan keju cheddar dan kacau sehingga cair. Selepas itu masukkan macaroni.
6. Tuangkan campuran ke dalam bekas untuk dibakar. Tutup
bahagian atas dengan kepingan keju. Bakar selama 20 minit.
7. Boleh digantikan keju cheddar dengan keju mozzarella atau keju
swiss mengikut kesukaan.
No comments :
Post a Comment