Ingredients
2 pieces of dried fish (using palm
size fuller fish)
¼ part young jackfruit
1 large onion sliced
2 cloves garlic, sliced
1 inch ginger
1 sprig curry leaves
1 packet of salted fish curry powder
3 tablespoon chili paste
100 gram palm oil milk
Tamarind
Salt
Sugar
Water
Olive oil
Methods
1.
Soak salted
fish for 15 minutes.
2.
Boil small cut
jackfruit.
3.
Dilute curry powder
with tamarind and water (tamarind juice).
4.
Heat the olive
oil, sauté onion, garlic, ginger and curry leaves.
5.
Once fragrant,
stir-fry mixed curry powder with tamarind juice and chili paste. If thick add a little water.
6.
Put boiled
jackfruit. Stir until well blended.
7.
Put soaked
salted fish. Stir until well blended.
8.
Add palm oil
milk, salt and sugar to taste and stir to boil.
9.
Ready to be
serve.
Kari Ikan Kering Dan Nangka
Bahan-bahan
2
ekor ikan kering (guna anak talang sebesar tapak tangan)
¼
biji nangka muda
1
bawang besar dimayang
2
ulas bawang putih dimayang
1
inci halia
1
tangkai daun kari
1
peket serbuk kari ikan masin
3
sudu besar cili kisar
100
gm santan sawit
Asam
jawa
Garam
Gula
Air
Minyak
zaiton
Langkah-langkah
1. Ikan masin
direndam selama 15 minit.
2. Nangka
dipotong kecil dan direbus.
3. Serbuk rempah
dicairkan sedikit dengan air asam jawa.
4. Panaskan
minyak zaiton, tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari.
5. Setelah wangi
tumiskan rempah kari yang dicampur air asam jawa dan cili kisar sehingga pecah
minyak. Jika pekat tambah sedikit
air.
6. Masukkan
nangka yang telah direbus. Kacau
sehingga sebati.
7. Masukkan ikan
masin yang telah direndam. Kacau
sehingga sebati.
8. Masukkan
santan sawit, garam dan gula secukup rasa dan kacau seketika sehingga mendidih.
9. Siap untuk
dihidang.
As salam, selain nangka, apa lagi yang sedap digunakan ya. Nangka ni tak boleh tahan kembung.
ReplyDeleteSalam, untuk ganti nangka, boleh guna apa-apa terung, timun atau bendi. Cubalah.
Delete