Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Thursday, 17 May 2012

COCKTAIL TRIFLE




Cocktail Trifle

Ingredients (approx for 10 cantainers)


1 pack chocolate Swiss-roll (or any sponge cake)
1 tin (410 gm) fruit cocktail, drained
1 sachet fruit flavoured jelly (strawberry, raspberry or other flavour)
2 tablespoons custard powder
2 teaspoons caster sugar
100 ml evaporated milk
100 ml water

Methods

1.    Place the sponge chocolate Swiss-roll in a plastic container, cutting to fit if necessary, soften it with fruit cocktail syrup, and cover with the fruit cocktail
2.    Prepare jelly according to package instructions and pour over fruit cocktail and sponge chocolate Swiss-roll. Chill it.
3.    Combine custard powder and sugar in a small saucepan over medium heat.
4.    Stir in milk and water cook until thick and creamy.  Pour mixture of custard and milk over jelly and let it set.
5.    Allow it to cool slightly and then pour jelly mixture and once jelly is set put fruit cocktail. Chill it.  Serve once chill.

Cocktail Trifle

Bahan-bahan (untuk lebih kurang 10 bekas plastik)

1 Swiss-roll perisa coklat (boleh juga guna kek sponge)
1 tin (410 gm) koktail buah-buahan, asingkan dari sirap
1 bungkus jeli perisa buah-buahan (strawberry, raspberry atau sebarang perisa)
2 sudubesar serbuk kastard
2 sudu teh gula kastor
100 ml susu isian sejat
100 ml air

Langkah-langkah

1.    Letakkan Swiss-roll yang dipotong ke dalam bekas palstik, lembutkan dengan sirap koktail buah-buahan, di atasnya diletakkan koktail buah-buahan.
2.    Sediakan jeli mengikut arahan yang dinyatakan pada paket dan dicurahkan ke atas lapisan koktail buah-buahan dan Swiss-roll.  Dinginkan.
3.    Campurkan kastard dan gula dalam kuali sos atas api sederhana.
4.    Masukkan susu dan air, masak sehingga pekat dan berkrim.  Tuangkan campuran kastard dan susu ke atas jeli dan biarkan mengeras.
5.    Setelah kastard sejuk tuangkan jeli dan setelah jeli mengeras susunkan koktail buah-buahan di atasnya.  Sejuk dinginkan.  Sedap dimakan semasa dingin.

2 comments :

  1. Seronok tengok bila engineer ke dapur...teruskan usaha

    ReplyDelete
  2. umi's cup cake, terima kasih atas galakan. Jadilah follower saya untuk mendapat update.

    ReplyDelete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...