Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Thursday, 3 May 2012

KARI KEPALA IKAN / FISH HEAD CURRY




Fish Head Curry

Ingredients

500 gm red snapper fish
100 - 120 gm of fish curry powder (2 packet curry powder)
1 onion  blended
2 cloves garlic  blended
1 cm ginger – blended
4 tbsp chili paste
¼ teaspoon anise powder
¼ teaspoon cumin powder
¼ teaspoon coriander powder
stalk curry leaves
8 stems of ladyfinger
2 tomatoes (quartered)
Tamarind extracted with 3 cups water
Salt
Sugar
5 tablespoons of palm oil milk
Olive oil

Methods

1.    Wash the fish head that have been cut and put the blended ingredients and curry powder.  Marinade for 15 to 30 minutes.
2.    Hot pot and add olive oilSauté ground ingredients until fragrant.
3.    Put the chili paste, powder, fennel seeds, cumin, coriander and curry leaves. Stir until well blended.
4.    When turn golden, add the extracted tamarind water into the mix. Mix thoroughly and boil.
5.    Add the marinated fishAdd salt and sugar to tasteLet it boil. Take out and separate cooked fish head.
6.    Put the ladyfinger and tomatoes and simmer for a while.
7.    Pour the sauce on the cooked fish head.
8.    Ready to be served.


Kari Kepala Ikan

Bahan-bahan

500 gm ikan merah
100 - 120 gm serbuk kari ikan (2 paket rempah)
1 ulas bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 cm halia - dikisar
4 sudu besar cili kisar 
¼  sudu kecil serbuk jintan manis
¼  sudu kecil jintan putih
¼  sudu kecil ketumbar
2 tangkai daun kari 
8 batang bendi
2 biji tomato (dibelah empat)
3 batang cili hijau
Asam jawa diperah dengan 3 cawan air
Garam
Gula
5 sudu besar santan sawit 
Minyak zaiton 

Langkah-langkah

1.    Cuci kepala ikan yang telah dipotong dan lumurkan dengan bahan kisar dan sedikit rempah kari.  Perapkan selama 15 hingga 30 minit.
2.    Panas periuk dan masukkan minyak zaiton.  Tumiskan bahan dikisar sehingga naik bau.
3.    Masukkan cili kisar, serbuk jintan manis, jintan putih, ketumbar dan daun kari.  Kacau sehingga sebati.
4.    Apabila telah garing, masukkan air yang diperah asam jawa ke dalam campuran.  Kacau sehingga sebati dan mendidih. 
5.    Masukkan isi ikan yang diperap. Masukkan garam dan gula secukup rasa.  Biarkan sehingga mendidih.  Asingkan kepala ikan.
6.    Masukkan bendi dan tomato dan biarkan mendidih seketika.
7.    Curahkan kuah ke atas kepala ikan yang diasingkan.
8.    Siap untuk dihidang.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...