Taucu* Fried
Chicken
*Taucu – fermented soy beans
Ingredients
1 chicken cut small
2 large onion - blended
2 cloves garlic, white - blended
5 mm ginger - blended
¼ teaspoon fennel powder
¼ teaspoon cumin powder
¼ teaspoon coriander powder
¼ teaspoon black pepper - coarse grind
2 teaspoons chili powder – coarse blended
3 table spoon taucu – blended
A slice of lemon
Salt
Sugar / honey
Cooking oil - fry
olive Oil
Methods
A slice of lemon
Salt
Sugar / honey
Cooking oil - fry
olive Oil
Methods
1.
Clean the chicken and marinate
for 30 minutes or more with all blended ingredients, fennel seeds, cumin,
coriander, black pepper, chili powder, curry powder, curry leaves and sprinkled
with olive oil. Put salt, sugar/honey and lemon to taste. (Less salt because taucu also salty)
2.
Dip marinated chicken in taucu
paste.
3.
Heat wok and add oil for deep
frying.
4.
Once hot, add marinated chicken
and fry for about 10 minutes over low fire.
Turn the chicken until golden.
Remove chicken from wok when turn golden and
ready to serve.
Ayam Goreng Taucu
Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong kecil
2 ulas bawang besar – dikisar
2 ulas bawang puteh – dikisar
5 mm halia – dikisar
¼ sudu the serbuk jintan manis
¼ sudu teh serbuk jintan putih
¼ sudu teh serbuk ketumbar
¼ sudu teh lada hitam - dikisar kasar
2 sudu teh serbuk cili - dikisar kasar
3 sudu besar taucu - dikisar
Sepotong lemon
Garam
Gula/madu
Minyak masak – menggoreng
MInyak zaiton
Langkah-langkah
1. Bersihkan ayam dan diperap selama 30 minit atau lebih dengan semua bahan dikisar, jintan manis, jintan putih, ketumbar lada hitam, serbuk cili dan direnjis minyak zaiton. Garam, gula/madu dan lemon secukup rasa. (Kurangkan garam kerana taucu juga masin)
2. Gaulkan ayam dengan taucu yang dikisar keseluruh bahagian potongan ayam.
3. Panaskan kuali dan masukkan minyak untuk menggoreng.
4. Setelah panas masukkan ayam yang telah diperap dan digoreng selama lebih kurang 10 minit dengan api kecil. Terbalikan ayam sehingga garing.
5. Angkat ayam setelah garing dan siap untuk dihidang.
No comments :
Post a Comment