Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Sunday 19 February 2012

MEE HAILAM / HAINANESE NOODLE




Hainanese noodles

Ingredients

500 gm yellow noodles (use dried bun noodles)
200 gm prawns
200 grams of squid (cut)
2 large cloves garlic (1 clove blended, 1 clove cut round)
2 cloves garlic, blended
Blended ginger 1 cm
3 tbsp chilli paste
5 tablespoons creamy soy sauce
1/4 teaspoon black pepper
1/4 teaspoon white pepper
100 gm cauliflower
1 tomato cut into eight
2-inch carrot (finely sliced ​​1 inch and 1 inch cut to garnish)
1 stick of red chillies cut lengthwise
1 stick of green chillies cut lengthwise
Chinese cabbage leaves
Salt
Sugar
2 teaspoons cornstarch
Water
Olive oil

Methods

  1. Boil noodles and drain
  2. Heat a pan and add olive oil.
  3. Saute ground ingredients until fragrant. Then add squid and shrimp.
  4. After a quite smooth and crisp, add creamy soy sauce and water. Add cauliflower and carrots.
  5. Leave to boil and add salt and sugar to taste.
  6. Pour in the mix cornflour and water, leave for a while.
  7. Add green cabbage stir-fry until slightly wilted, turn off the heat.
  8. Prepare the noodles on the plate, add gravy that was completed and ready to eat. 
Mee Hailam

Bahan-bahan

500 gm mee kuning (digunakan mee kering sanggul)
200 gm udang
200 gm sotong (dipotong)
2 ulas bawang besar (1 ulas dikisar, 1 ulas dipotong bulat)
2 ulas bawang putih dikisar
1 cm halia dikisar
3 sudu cili kisar
5 sudu kicap lemak
1/4 sudu lada hitam
1/4 sudu lada putih
100 gm bunga kobis
1 biji tomato dibelah lapan
2 inci lobak merah (1 inci dimayang halus dan 1 inci dipotong untuk hiasan) 
1 batang cili merah dipotong memanjang
1 batang cili hijau dipotong memanjang 
Daun sawi 
Garam
Gula
2 sudu teh tepung jagung 
Air
Minyak zaiton 

Langkah-langkah 
  1. Celur mee dan toskan
  2. Panaskan periuk dan masukkan minyak zaiton.
  3. Tumiskan bahan dikisar sehingga naik bau. Setelah itu masukkan sotong dan udang.
  4. Setelah agak sebati dan garing, masukkan kicap lemak dan air. Masukkan bunga kobis dan lobak merah.
  5. Biarkan sehingga mendidih dan masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Masukkan campuran tepung jagung dan air, biarkan seketika.
  7. Masukkan daun sawi kacau sehingga sedikit layu, matikan api.
  8. Sediakan mee dalam pinggan, curahkan kuah yang telah siap dan sedia untuk dimakan. 

4 comments :

  1. dah lama tak makan mee hailam.
    tertarik tengok ni.. ada masa nak cuba la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kakna, selamat mencuba ye..kakna masak mesti sedap! :)

      Delete
  2. salam..
    Selalu juga ita singah sini.. tapi tak tinggalkan jejak..
    Hari ni barulah berani nak bersuara..

    Resepi kat sini juga banyak yang menarik, nanti boleh ita cuba ye!

    Minta izin juga utk link blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm ita, tq tinggalkan jejak..resipi2 ita pun menarik juga..silakan link blog :)

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...