Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Thursday, 2 February 2012

TOMYAM DAGING+AYAM

Tomyam daging+ayam

Bahan-bahan

200 gm daging
200 gm isi ayam
1 bungkus pes tomyam
1 batang serai dititik
2 helai daun limau purut
5 biji cili padi dititik
Garam

Bahan dikisar
1 ulas bawang besar dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
10 mm halia dikisar
1 batang serai dikisar
5 biji cili padi dikisar

Sayuran
1 ulas bawang besar dipotong bulat
1 biji tomato dipotong wedges
4 kuntum broccoli dibelah
3 batang jagung muda dipotong serong
¼ batang lobak merah dipotong bulat
2 batang celery dipotong menyerong

Langkah-langkah

1.      Rebus daging dan isi ayam sehingga empuk.  Asingkan dari air rebusan.
2.      Air rebusan dipanaskan dan dimasukkan bahan dikisar dan serai yang dititik.  Biarkan seketika sehingga mendidih.
3.      Masukkan pes tomyam dan garam secukup rasa.
4.      Setelah mendidih, masukkan lobak merah, batang celery, bawang dan jagung muda.
5.      Masukkan daun limau purut dan cili padi yang dititik.
6.      Setelah sayur yang dimasukkan agak layu, masukkan broccoli dan tomato.
7.      Matikan api dan siap untuk dihidang.
  
Beef + chicken Tomyam

Ingredients

200 gm of meat
200 gm chicken
1 packet tomyam paste
1 stalk lemongrass crushed
2 kaffir lime leaves
5 bird’s eye chili crushed
Salt

Blended ingredients
1 onion
2 cloves garlic

10 mm ginger
1 stalk lemongrass
5 pieces bird’s eye chili

Vegetable
1 onion, cut round
1 tomato cut wedges
4 stalks broccoli, cut
3 stalks of baby corn cut oblique
¼ carrot cut round
2 stalks Celery cut diagonally

Methods
Bottom of Form
1.      Boil chicken and meat until soft.  Separate from stock.
2.      Heat the stock and put blended ingredients and crushed lemongrass. Let boil for a while.
3.      Put tomyam paste and salt to taste.
4.      Once boiled, add carrots, celery, onion and baby corn.
5.      Put kaffir leaves and crushed bird’s eye chili.
6.      After added vegetable wilted, add broccoli and tomatoes.
7.      Turn off heat and ready to serve.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...