Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Sunday, 12 February 2012

PUCUK UBI PETAI MASAK LEMAK TEMPOYAK / TAPIOCA SHOOTS-PETAI IN HOT CREAMY COCONUT GRAVY AND TEMPOYAK

Tapioca Shoots- Petai in Hot Creamy Coconut Gravy and Tempoyak

* Petai - Parkia speciosa (bitter bean)  
  Tempoyak – Fermented Durian

Ingredients


300 gm tapioca shoots – cut finely
3 board parkia speciosa (bitter bean) - peeled seeds
1 onion - blended
2 cloves garlic - blended
5 mm ginger - blended
5 mm turmeric - blended
5 mm galangal - blended
10 bird’s eye chilies - blended
2 red chilies - blended
2 turmeric leaves - 1 pieces blended and 1 piece finely cut
1 stalk lemon grass - blended
30 gm anchovies - coarse grind
200 gm coconut milk
3 tablespoons tempoyak
Salt
Sugar
3 cups water

Methods
  1. Heat water in a pot and add all blended ingredients.
  2. Put tempoyak and mix thoroughly.
  3. Put finely cut tapioca shoots, turmeric leaves and petai.
  4. Let the tapioca shoots and turmeric leaves wither and soft.
  5. Add coconut milk and stir until well blended. Add salt and sugar to taste.
  6. After boiling, place in bowl and serve with rice.


Pucuk Ubi Petai Masak Lemak Tempoyak
Bahan-bahan
300 gm pucuk ubi diracik halus
3 papan petai (dikopek biji petai)
1 ulas bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
5 mm halia - dikisar
5 mm kunyit - dikisar
5 mm lengkuas - dkisar
10 biji cili padi - dikisar
2 biji cili merah - dikisar
2 helai daun kunyit - 1 helai dikisar dan 1 helai diracik halus
1 batang serai - dikisar
30 gm ikan bilis - dikisar kasar
200 gm santan pekat
3 sudu besar tempoyak
Garam
Gula
3 cawan air


Langkah-langkah

  1. Panaskan air dalam periuk dan masukkan semua bahan-bahan dikisar.
  2. Masukkan tempoyak dan kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan pucuk upi dan daun kunyit yang telah diricik halus dan biji petai yang dibelah.
  4. Biarkan pucuk ubi menjadi layu dan lembut.
  5. Masukkan santan dan kacau sehingga sebati. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Setelah mendidih, masukkan ke dalam mangkuk dan dihidang bersama nasi.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...