Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Saturday 17 March 2012

SET AYAM PENYET / SMASHED CHICKEN SET

AYAM PENYET / SMASHED CHICKEN
SAMBAL / HOT SAUCE
SET AYAM PENYET / SMASHED CHICKEN SET 
Smashed Chicken
Ingredients

Smashed Chicken

1 chicken cut to 8 parts
1 onion, finely ground
2 cloves garlic, finely ground
2 cm ginger rough ground
2 cm galangal rough ground
1 stalk lemon grass rough ground
½ gross ground ginger flowers
2 table spoon turmeric powder
2 tea spoons coarse ground black pepper
1 lemon cut
Salt
Sugar
Olive oil
Frying oil *

For Hot Sauce

5 stem red chilies – broken
5 stem bird’s eye chilies (if you want spicy thick)
2 cm shrimp paste (I used shrimp paste from Pulau Aman)
50 gm of dried anchovies (dried shrimp can also be used)
1 large shallot – cut
2 cloves garlic – cut
Olive oil
1 tomato
A cut lemon or a lime
Sugar

Additional Dish

Fresh Vegetable - cabbage, cucumber and wild cosmos shoot (pucuk ulam raja).
Tofu triangle cut and fry.
Tempe triangle cut and fry.

Methods

For Smashed Chicken

  1. Boiled chicken and separate chicken broth. Chicken broth will cook as soup to be eaten with rice and chicken.
  2. Put all materials and well mixed, except that marked* in container for marinating.
  3. Add the chicken into a container filled with marinating ingredients.
  4. Mix the chicken with the marinating ingredients to well blend. Marinade for at least 30 minutes.
  5. Heat the frying pan with frying oil and fried the marinated chicken with a slow flame.
  6. Lift the crisp chicken and ready to eat with sauce. 
  7. Before serve it with rice and sauce, smashed the chicken to tender it.
For Hot Sauce
  1. Heat the olive oil, fry anchovies to slightly crispy, set aside.
  2. Fry red chilies, bird’s eye chili, tomato, onion, garlic and shrimp paste. Fry until slightly wilted.
  3. Put all the fried ingredients into the mortar and coarsely pound. Add sugar to taste.
  4. Squeeze lemon / lime. Ready to be served with smashed chicken.
Ayam Penyet

Bahan-bahan

Ayam Penyet

1 ekor ayam dipotong 8 bahagian
1 ulas bawang besar dikisar halus
2 ulas bawang putih dikisar halus
2 cm halia dikisar kasar
2 cm lengkuas dikisar kasar
1 batang serai dikisar kasar
½ kuntum bunga kantan dikisar kasar
2 sudu besar serbuk kunyit
2 sudu kecil lada hitam dikisar kasar
1 potongan lemon
Garam
Gula
Minyak zaiton
Minyak menggoreng *

Sambal
5 batang cili merah - dipatahkan
5 batang cili padi (kalau nak pedas lebihkan)
2 cm belacan (saya guna blacan Pulau Aman)
50 gm ikan bilis (Udang kering pun boleh diguna)
1 ulas bawang besar - dipotong
2 ulas bawang putih - dipotong
Minyak zaiton
1 biji tomato
1 potongan lemon atau sebiji limau nipis
Gula

Hidangan sampingan

Sayur - kobis, timun dan pucuk ulam raja.
Tauhu dipotong segitiga dan digoreng
Tempe dipotong segitiga dan digoreng.
Langkah-langkah

Untuk Ayam Penyet

  1. Ayam direbus dan diasingkan air rebusan. Air rebusan dijadikan sup untuk dimakan bersama nasi dan ayam penyet.
  2. Semua bahan-bahan di atas dicampur sehingga sebati kecuali yang bertanda * didalam bekas yang sesuai untuk memerap.
  3. Masukkan ayam ke dalam bekas yang diisi bahan perapan. 
  4. Gaul ayam sehingga sebati. Perapkan selama sekurang-kurang 30 minit.
  5. Panaskan minyak menggoreng dan goreng ayam yang telah diperap dengan api kecil.
  6. Setelah ayam garing angkat dan siap untuk dimakan bersama sambal. 
  7.  Sebelum dihidang ketukkan sedikit untuk memenyetkan ayam.
Untuk Sambal
  1. Panaskan minyak zaiton, gorengkan ikan bilis biar agak garing, ketepikan.
  2. Masukkan cili merah, cili padi, tomato, bawang besar, bawang putih dan belacan. Gorengkan seketika sehingga agak layu.
  3. Masukan semua bahan yang telah digoreng kedalam lesung dan tumbuk sehingga lumat tetapi kasar. Masukkan gula secukup rasa.
  4. Perahkan lemon/limau nipis. Siap untuk dihidang bersama ayam penyet.

2 comments :

  1. ASSALAMUALAIKUM,
    DIDALAM MEMBUAT SAMBAL, TOMATO PERLU DIGORENG ATAU TIDAK?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, terima kasih singgah. Tomato juga perlu digoreng sekali dengan cili dan lain-lain agar sambal tahan lama. In Sya Allah.

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...